Hizbollah och Egypten i storgräl

Spänningarna i relationen mellan så kallade moderata och radikala i arabvärlden ökar. Under påskhelgen medgav Hizbollah-ledaren Hassan Nasrallah att Hizbollah skickat agenter till Egypten för att smuggla vapen genom Sinai till Hamas i Gaza.

Detta efter att det blev känt att Egypten gripit en grupp Hizbollahsympatisörer som anklagas för att förbereda terrordåd mot turister på Sinaihalvön.

Det offentliga grälet mellan Egypten och Hizbollah nådde nya nivåer i helgen när den statskontrollerade pressen i Kairo kallade Hizbollah-ledaren för apa, bandit och veteranskurk och varnade för att Egypten skulle slå till mot alla som äventyrar landets säkerhet, må det vara Hizbollah eller Iran.

Hizbollah-ledaren Hassan Nasrallahs uttalande under påskhelgen var ett ovanligt erkännande av att Hizbollah verkar också utanför Libanons gränser. Nasrallah sa att vapensmuggling till Gaza var en hederssak. Om det är ett brott att hjälpa palestinierna, så erkänner vi, sa han i en tv-intervju, vi är stolta över anklagelsen.

Men Nasrallah förnekade kategoriskt de påstådda planerna på terrorattacker mot Egyptens turistnäring.

Hizbollah-ledarens uttalande kom efter att det blivit känt att den Egyptiska säkerhetstjänsten gripit 49 män, libaneser, egyptier, och palestinier som sägs ingå i en liga som dels försökt smuggla vapen till Gaza och dels förberett attacker mot Suezkanalen och israeliska turister i Sinai.

Enligt den israeliska tidningen Haaretz kunde ligan gripas efter att Egypten fått tips från både CIA och israeliska Mossad. Israel har varnat för möjliga hämndaktioner mot israeliska mål i utlandet efter mordet på Hizbollahs Imad Mughniyeh i Damaskus för ett drygt år sedan, ett mord Israel förmodas ligga bakom.

Spänningarna mellan de så kallade moderata och radikala i arabvärlden ökade i och med Gazakriget. Hizbollah anklagade Egypten för delaktighet i Israels offensiv och enligt israeliska underrättelsekällor är Hosni Mubaraks regim i Egypten i dag en måltavla för Hizbollah och Iran.

Cecilia Uddén, Kairo
cecilia.udden@sr.se