Det finns en klyfta mellan "de gula" och "de röda" i Thailand. Foto: Wong Maye-E/Scanpix.

Splittring i Thailand efter demonstrationer

I Thailand säger regeringen att undantagstillståndet i huvudstaden Bangkok ska gälla tills vidare, även om de regeringsfientliga demonstranterna, de så kallade rödskjortorna, nu skingrats efter senaste veckornas protester.

Den politiska oron i Thailand avspeglar en djup klyfta i samhället, en klyfta som nu också skär rakt genom en del familjer.

Ekots Asienkorrespondent Nils Horner har träffat två bröder i 20-årsåldern, i Bangkok som står nära varandra i nästan alla avseenden, utom ett.

– Varje dag grälar vi om politik. Jag tycker regeringen gör ett bra jobb, för stabilitet och tillväxt, medan rödskjortorna bara vill ha våld och kaos, säger chauffören Federico.

Hans bror, musikern Virot, skakar på huvudet.

– Vi rödskjortor slåss för sann demokrati, regeringen vi har nu kom till makten genom korruption , emot vad folket röstat på, säger Virot.

Sprickan mellan de här bröderna illustrerar en djup klyfta i det thailändska samhället, grovt uttryckt mellan eliten och den komfortabla medelklassen på ena sidan och den fattiga majoriteten på den andra.

Men sprickan går nu också rakt igenom många familjer. I ett samhälle som traditionellt betonar harmoni och kompromiss hör man nu bittra politiska meningsmotsättningar makar emellan, eller som här syskon.

Arbetsplatser är inte heller förskonade, även om många nu undviker känsliga ämnen som röd- kontra gulskjortor.

Rödskjortan Virot är förbittrad över vad han ser som dubbelmoral: de gulskjortor som stöttar nuvarande regeringen och som förra året ockuperade Bangkoks flygplats och orsakade miljardförluster för Thailand, de verkar klara sig utan straff och militären gjorde ingenting, säger han.

– Men när rödskjortorna, som är emot etablissemanget, demonstrerar, då skjuter militären mot oss, säger Virot.

De här bröderna säger att de numera försöker hålla tyst när grälen blir alltför intensiva.

– Vi bor i samma hus och om vi blir riktiga ovänner blir det stora problem, det är bättre att undvika vissa ämnen, säger Federico.

Nils Horner, Bangkok
nils.horner@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".