Morales hungerstrejk - triumf eller inte?

När Bolivias president Evo Morales på tisdagen avslutade sin hungerstrejk beskrev han den som en triumf - det avgörande vapnet för att få senaten att anta den nya vallagen. Andra menar att det istället var presidentens eftergifter som var avgörande för att lagen röstades igenom.

När Bolivias president Evo Morales igår avslutade sin hungerstrejk, beskrev han den som en triumf, det avgörande vapnet för att få senaten att anta den nya vallagen. Andra menar att det istället var presidentens eftergifter som var avgörande för att lagen röstades igenom.

”Den nya vallagen är uttryck för ett samförstånd mellan regeringen och oppositionen som uppnåtts på ett konfliktivt sätt, som det brukar vara i Bolivia”.

Det var den bolivianske vicepresidentens Alvaro Garcia Lineras något lakoniska kommentar till den nya vallag som senaten röstade igenom igår och som ska ligga till grund för presidentvalet senare i år.

En första version av lagen har tidigare antagits av deputeradekammaren, där Evo Morales parti MAS har majoritet. Men när lagen skulle röstas igenom i senaten sa oppositionen stopp. I senaten är det oppositionen som har majoritet.

Oppositionen vände sig emot fram för allt två aspekter. Först och främst att indianska minoritetsgrupper skulle garanteras 14 platser i den nya kongressen, det rör sig alltså inte om quechuas och aymaras som utgör majoritet i landet.

En sådan stor representation för små minoritetsgrupper, en del med bara några hundra familjer, det menade oppositionen, skulle automatiskt ge Evo Morales majoritet i kongressen, oavsett de totala röstsiffrorna.

Den andra kravet som oppositionen reste var att vallängden måste göras om eftersom den nuvarande inte är tillförlitlig. Det var i protest mot de här kraven som Evo Morales för fyra dagar sedan lanserade sin hungerstrejk.

När han nu hävde den så var det inte för att oppositionen backat från sina krav, utan snarare för att regeringen backat. I den nya lagen har antalet platser för de indianska minoritetsgrupperna minskats från fjorton till åtta.

Framförallt har regeringen har gått med på att upprätta en helt ny vallängd. Som vicepresidenten Garcia Linera sa: samförstånd på konfliktiv väg, som det brukar vara i Bolivia.

Lars Palmgren, Santiago
lars.palmgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".