Migration på agendan för Obama i Mexiko

När USA:s president Barack Obama för första gången besöker Mexiko står migrationen högt på agendan. Omkring sju miljoner mexikaner lever i USA utan papper. Men det har blivit svårare att ta sig in i USA illegalt.

Det är den ekonomiska krisen och tuffare gränskontroller som har gjort det svårare att ta sig in i USA. Det säger en före detta flyktingsmugglare som Ekot har talat med.

– Det finns stigar i öknen, långt borta från poliser och gränsvakter. Vi kallas för coyotes, ökenvargar, eftersom vi kan de stigarna, förklarar Esaias.

I flera år har Esaias arbetat med att ledsaga hundratals landsmän över gränsen in i USA.

– Det kostar mellan 1 500 och 2 500 dollar per person beroende på hur långt man kan tänka sig att gå. De höga lönerna i USA gör det värt det. Många gånger var det samma personer jag smugglade in. De jobbar ett tag, blir utslängda och tar sig in igen, säger Esaias.

Men nu har Esaias slutat som coyote. Den allt tuffare gränskontrollen gjorde det till slut för svårt.

– Vi blev tvungna att gå längre och längre vilket innebär större risker, och jag blev tvungen att betala allt högre mutor, säger Esaias.

Inför Barack Obamas besök har mexikanska tidningar skrivit om den skuld Obama har till de latinamerikanska väljarna. En skuld som han bör betala genom att förbättra migrationslagstiftningen.

Varje år dör mexikaner när de försöker ta sig in i USA illegalt och många av de omkring 12 miljoner papperslösa invandrarna i USA kommer från Centralamerika och lever under svåra förhållanden.

Obama har också sagt att papperslösa invandrare måste få värdigare liv och att han anser att migrationslagarna måste ses över.

– Mycket jobb och dålig lön, så sammanfattar Ofelia Vedoya sina tio år som papperslös invandrare i USA. Arbetslöshet tvingade henne och maken tillbaka till Mexiko och byn Tenecia.

Men trots att det är mycket svårt att hitta jobb även i Mexiko är hon nöjd med att vara tillbaka.

– Detta är min hemby och det finns ingenstans där jag är lyckligare, säger Ofelia Vedoya.

Kajsa Boglind
kajsa.boglind@sr.se