Nedgången i USA:s ekonomi avtar

Den amerikanska ekonomin fortsätter att försvagas, men takten i nedgången håller på att avta. Det konstateras i den amerikanska centralbankens månatliga rapport ”The Beige Book”.

Det är inte utan att man kan tro att den amerikanske presidenten hade fått tjuvläsa centralbankens senaste upplaga av den så kallade beiga boken inför det stora ekonomiska tal han höll häromdagen.

I talet sa president Obama att USA inte på något sätt är igenom den här krisen ännu, men att man för första gången på länge kan se små glimtar av hopp i den amerikanska ekonomin.

Och det är en bra sammanfattning av det som beiga boken som presenterades igår i USA fastslår. Fem av de tolv centralbanksdistrikten rapporterar en ekonomisk nedgång, som inte är lika kraftig som tidigare och att vissa tecken på stabilisering faktiskt kan vara på gång.

Några av distrikten hade också förhoppningar om att tillverkningsindustri, konsumtion och aktiviteten på bostadsmarknaden skulle öka något fram till nästa rapport.

Den amerikanska ekonomin fortsätter trots de små ljusglimtarna att vara svag, enligt rapporten. Samtliga tolv centralbanksdistrikt rapporterar till exempel att arbetslösheten fortsätter att öka. I mars låg arbetslösheten på 8,5 procent, den högsta siffran på över 20 år.

Daniel Alling, New York
daniel.alling@sr.se