Clinton vill frysa piraternas tillgångar. Foto: Scanpix/AP Photo.

USA vill frysa piraternas bankkonton

USA utökar nu försöken att sätta stopp för de pirater som härjar längs Afrikas östkust.

USA:s utrikesminister Hillary Clinton kräver bättre internationellt samarbete för att till exempel frysa piraternas tillgångar.

– Vi må handskas med ett problem från 1600-talet, men vi måste ha lösningar som passar idag, sa utrikesminister Hillary Clinton när hon presenterade USA:s omedelbara åtgärder för att komma åt piratproblematiken längs Afrikas östkust.

Efter den dramatiska fritagningen av en amerikansk kapten i söndags har problemen nämligen bara fortsatt.

Enligt internationella medier försökte pirater igår till och med sänka ett amerikanskt fartyg som hämnd för operationen när den amerikanske kaptenen fritogs och tre pirater sköts ihjäl.

En talesman för piraterna sa enligt nyhetsbyrån AFP att piraterna den här gången inte var ute efter en lösensumma utan helt enkelt att jaga och förstöra alla fartyg under amerikansk flagg.

Attacken inträffade efter att fartyget lagt ut från Mombasa i Kenya och besättningen beskrev, enligt CNN, i dramatiska ordalag i e-post till sina anhöriga att fartyget attackerats med raketer och kulor och att fartyget var skadat. Senare fick dock fartyget eskort från den amerikanska marinen och kunde på så sätt undkomma attacken.

USA:s nya plan innehåller flera nya punkter. Bland annat kommer USA sända ett speciellt sändebud till det internationella mötet i Bryssel om piratproblemet senare i april. Dessutom vill man genom internationellt samarbete försöka komma åt och frysa piraternas tillgångar och vill också undersöka möjligheterna att bättre beväpna fartygen som passerar det farliga området. Senare i veckan ska också flera av de inblandade amerikanska regeringsdepartementen diskutera frågan och komma med förslag om ännu fler åtgärder. Hillary Clinton riktade sig också direkt till piraterna.

– USA gör inga eftergifter mot de här grupperna och betalar inga lösensummor, sa USA:s utrikesminister Hillary Clinton.

Daniel Alling, New York
daniel.alling@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".