Vänstersväng i tyska Socialdemokraterna

I Tyskland drar valkampen igång inför höstens val. De tyska Socialdemokraterna lägger fram sitt valprogram kommande helg. Och partiet gör en vänstersväng.

Med sitt nya valprogram distanserar Socialdemokraterna sig därmed från de senaste årens regeringssamarbete med Kristdemokraterna.

Enligt Socialdemokraternas förslag ska de som har det bäst ställt betala högre skatter.

Innan det socialdemokratiska valprogrammet ens är beslutat, så är debatten i full gång. Säkert är det också partiledningens kalkyl. Topparna i partiet har de senaste dagarna uttalat sig om sina planer i olika intervjuer.

Och att det nu handlar en vänstervridning av politiken är det knappast någon tvekan om. Till och med en erkänd högersosse som finansministern Peer Steinbrück uttalar sig om behovet av högre skatter för de bäst ställda.

Partiledningen vill höja det sista steget i skattetrappan till 47 procent. Och genom förskjutna inkomstgränser ska fler tvingas betala rikemansskatten, som den kallas.

En ny omsättningsskatt på aktier är ett annat socialdemokratiskt förslag, och lagstiftade minimilöner ett tredje. Det gick partiet till val på också för fyra år sen, men har inte klarat att driva igenom det i koalition med Kristdemokraterna.

Men det förslag som möter mest kritik i det väntade socialdemokratiska valprogrammet, det är det som går ut på att färre löntagare ska behöva lämna in självdeklarationer.

Den som godtar sin skatteuträkning ska till och med få betalt av staten, drygt 3 000 kronor per år, för att han eller hon avstår från att lämna in en deklaration.

I debatten är den vanligaste benämningen på just det förslaget: Populism. Frågan är förstås hur väljarna reagerar.

I opinionsmätningarna ligger partiet stadigt på 25 procent eller under. Och på den nivån lär partiet knappast få bilda regering efter valet i september.

Per Eurenius, Berlin
per.eurenius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".