Middag hos Felipe Calderón.

USA gläntar på stängd dörr söderut

I dag anländer Barack Obama till Trinidad och Tobago för det femte pan-amerikanska toppmötet. Alla amerikanska statschefer kommer att vara där, utom Kubas Raúl Castro. Men trots det kommer Kuba att vara en central punkt på agendan.

På väg till Trinidads huvudstad Port of Spain, där toppmötet hålls, passerade Barack Obama Mexiko, där han lovade den mexikanske presidenten Felipe Calderón att bekämpa efterfrågan på droger i USA och öka kontrollen av handeln och smugglingen av vapen från USA till Mexiko, just de två faktorer som gjort att knarkmaffiorna i Mexiko kunnat växa sig så starka.

Obama sa också han gärna såg något slags signal från Kuba som ett svar på hans beslut häromdagen att upphäva alla restriktioner för USA-kubaner att besöka ön och skicka pengar dit. Och ett slags signal fick han bara några timmar senare. 

Då sa Raúl Castro att Kuba är berett att diskutera alla frågor med USA, inklusive mänskliga rättigheter, politiska fångar, yttrandefrihet och annat - så länge det sker på lika villkor.

Raúl Castro gjorde sitt uttalande i Venezuela, där han deltog på ett toppmöte inom Alba, den tullunion där också Bolivia, Nicaragua och Honduras deltar - och som syftade till utforma en gemensam plattform inför mötet i Port of Spain.

Venezuelas president Hugo Chávez har redan sagt att han kommer att lämna in veto mot toppmötets slutdeklaration som redan formulerats, därför att Kuba inte inbjudits.

Men även om Kuba är en het potatis kommer mötet i Port of Spain att handla om mycket annat: elenergi, kampen mot droger, migration, den ekonomiska krisen.

Men den kanske viktigaste aspekten av alla är att det är Barack Obamas första möte med sina grannar i söder. Och efter åtta år med George Bush, som helt vände Latinamerika ryggen, finns det stora förhoppningar att Obama ska bli början till en ny typ av relation.

Ingen väntar sig att några problem ska lösas under toppmötet, däremot att en ny atmosfär mellan norra och södra Amerika ska se dagens ljus. Och det kan vara nog för att man ska kunna tala om en ny historisk epok. 

Lars Palmgren, Santiago
lars.palmgren@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".