Inga åtal mot CIA för tortyrliknade förhör

USA:s nya regering kommer inte att åtala någon inom säkerhetstjänsten CIA som har utfört tortyrliknande förhör under Bushtiden. Samtidigt som det beskedet gavs, hävde Obamaregeringen sekretessen för flera av de promemorior som låg bakom Bushregeringens godkännande av till exempel så kallad skendränkning.

USA kommer under president Obama inte att åtala de anställda inom säkerhetstjänsten CIA som använde de extra hårda förhörsmetoder som regeringen Bush tillät i vissa fall efter elfteseptemberattackerna år 2001.

Detta eftersom de aktuella förhörsledarna handlade i god tro, och med det dåvarande justitiedepartementets godkännande.

USA kommer också att bistå med finansiellt och personellt stöd om någon av de som utförde förhören skulle bli åtalade i något annat land.

Det skriver president Barack Obama i ett uttalande som följde på gårdagens beslut att offentliggöra de promemorior från det amerikanska justitiedepartementet som i början 2000-talet godkände hårdare förhörsmetoder än de som CIA vanligtvis tillåts använda.

I promemoriorna fastslogs bland annat att waterboarding, eller skendränkning, med vissa villkor, inte var att betrakta som ett brott mot den amerikanska lag som säger att tortyr inte får förekomma i CIA:s utfrågningar.

Obama skriver i ett brev till CIA:s anställda att beslutet att häva sekretessen inte var lätt, och att det var ett resultat av att frågan hade blivit rättssak.

Människorättsorganisationen ACLU hade nämligen stämt regeringen med hänvisning till lagen om informationsfrihet.

Promemoriorna från Bushtiden innehåller bland annat detaljerade beskrivningar av tio extraordinära förhörsmetoder som det dåvarande justitiedepartementents experter menade kunde användas under vissa villkor mot al-Qaidaledare som misstänktes kunde lämna information om till exempel hur framtida terroristattacker mot USA skulle kunna stoppas.

Förhörsmetoderna har nu förbjudits av president Obama, som dock också har sagt att en utredning ska genomföras för att avgöra om CIA under vissa omständigheter kan behöva använda förhörsmetoder som går utanför dem som nu tillåts inom den amerikanska militären.

Att inblandade CIA-anställda nu garanteras immunitet av Obamaregeringen kritiseras av ACLU.

– Tortyr är olagligt och omoraliskt, och dem som gjorde det här måste därför ställas inför rätta, säger ACLU:s jurist Amrit Singh till tv-kanalen CNN.

Daniel Alling, New York
daniel.alling@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".