Trubbel för svenskt företag i Kina

Det svenska verkstadsföretaget Bulten har fått allvarliga problem med utpressning mot sitt företag i Peking. Platschefen i Kina hålls nu kvar i landet på grund av påstådda skulder till det lokala byggbolag som ska ha utsatt företaget för utpressning.

– Sedan det började har det varit hot mot mig och mot vissa i personalen om de mer eller mindre skulle dödas, och att jag skulle bli utkastad ur Kina, och att våra affärer här skulle förstöras, säger Ryszard Cienciala, Bultens platschef i Kina.

Enligt det svenska företaget började problemen efter att ett byggbolag man anlitat för att bygga en ny fabrik utanför Peking plötsligt krävde motsvarande en halv miljon kronor för att fortsätta bygget. Det är inte ovanligt att lokala företag och myndigheter i Kina kräver pengar under bordet för att något ska bli gjort.

- Jag har mött dem personligen och de förstår inte varför vi inte betalar det de frågar efter, och jag förstår inte varför de frågar efter pengar som de inte ska ha, säger Ryszard Cienciala.

Efter konflikten med byggbolaget drogs byggnadstillståndet för Bultens halvfärdiga fabrik in, och det svenska företaget dömdes av en lokal domstol att betala skadestånd till byggbolaget. Läget är nu låst.

Kontakter och pengar under bordet spelar en viktig roll i kinesiskt näringsliv och förekommer också inom rättsväsendet.

Jan Roos på bilreparationsföretaget Josam med verksamhet i Kina är van att få ohederliga förslag.

– Genom åren jag jobbat i Kina har vid ett antal tillfällen indikerats från motparten att det går att lösa det här problemet och se till att vi får en fördel i en affär genom att genom att eventuellt erbjuda på någon resa eller genom ersättning i kontanta medel.

Själv säger Jan Roos att hans företag konsekvent tackar nej till att muta. Det gör att företaget kan uppfattas som hederligt, men innebär också en del förlorade affärer, enligt företagaren Jan Roos.

Ryszard Cienciala, den utpressningshotade platschefen på Bulten säger att små presenter till myndigheter inte anses som ett brott i Kina, utan att det bara handlar om var man ska dra gränsen.

Hanna Sahlberg, Peking
hanna.sahlberg@sr.se