Opposition på frammarsch i Sydafrika

Valet i Sydafrika på onsdag anses som det mest betydelsefulla sedan ANC kom till makten för 15 år sedan. För första gången har landet två oppositionspartier som tävlar om att bli näst största parti. Tillsammans kan partierna komma att ta ner något av ANC:s starka dominans.

Ett av partierna, landets näst största parti Democratic Alliance, har drivit en anti-Zuma-kampanj och tycks vinna röster på osäkerheten kring ANC:s kontroversielle partiledare.

– Ledaren för Democratic Alliance, Helen Zille, är en respekterad opositionsledare. Men Democratic Alliances valkampanj har blivit alltmer aggressiv med främsta syfte att stoppa ANC från att få två tredjedelar av rösterna i valet och att spela på den oro som många känner inför den korruptionsanklagade Jacob Zumas förmåga att regera, säger Adam Habib politisk analytiker vid University of Johannesburg.

Partiet har också överklagat beslutet att lägga ner korruptionsåtalet mot ANC:s ledare Jacob Zuma. 

På opinionssiffrorna ser det ut som att taktiken har lyckats. På lokal nivå i Västra Kapprovinsen ser Democratic Alliance ut att få närapå dubbelt så många röster i år jämfört med valet 2004, och bli största parti i regionen som styrs av en koalition. ANC har aldrig haft egen majoritet där.

Men att Democratic Alliance har en vit partiledare begränsar partiet. Rasismen under apartheidregimen har skapat djupa sår och många svarta väljare kan aldrig tänka sig att rösta för en vit partiledare. Så Democratic Alliance talar för en minoritet.

Det nya utbrytarpartiet ur ANC, Cope med sin ekonomiskt konservativa image däremot tilltalar ett bredare lager av väljare.

Vilket som blir näst största parti i årets val är betydelsefullt för att det ger indikationer för vilken opposition Sydafrika får i framtiden, säger Adam Habib.

– Det är det mest betydelsefulla valet sedan 1994 för vad det säger oss om framtiden - år 2014 och 2019, då ANC:s makt möjligen kan komma att hotas på allvar, säger Adam Habib.

Margareta Svensson Johannesburg margareta.svensson@sr.se