Spänt lugn i Bryssel

Jag har alltid undrat om det är inbillning när journalister i sina utrikesrapporter pratar om ett spänt lugn. Jag har aldrig riktigt fattat vad det är men tycker att det låter tufft på något sätt.

Men så, när jag gick omkring i parlamentet häromdan insåg jag att om det kanske inte bara är en klyscha. Om spänt lugn verkligen existerar, så är det som här, i parlamentet.

Fast det är nog mer spänning än lugn i luften. Dels från olika ledamöter som gärna vill ha väljarnas förtroende och återkomma för en ny femårsperiod i parlamentet.

Men alltmer av fokus – och oro riktas mot valdeltagandet. På stora affischer utanför parlamentet står budskap som går ut på att DU avgör.

Ända sedan parlamentet började med direktval har kurvan pekat nedåt. För varje val har alltså allt färre av de röstberättigade gått till valurnorna. De nya länderna är inget undantag, annars hade man ju kunnat tänka sig att de som nya i gänget skulle vara lite mer engagerade.

Och OM det blir ännu lägre siffror i juni i år, vilken legitimitet har då parlamentet? Parallellt med att folket i folkomröstningar säger nej till Lissabonfördrag kan det alltså bli så att få bryr sig om parlamentet, trots att det fått mer att säga till om.

Som sagt, spänt lugn finns. I parlamentet i Bryssel.