Det belgiska fartyget Pompei skickade ut nödsignaler, sedan bröts kontakten. Foto: Scanpix.

Belgiskt lastfartyg kapat utanför Somalia

Uppdaterad 20:32
Det har varit en dramatisk dag i vattnen utanför Somalia. Ett belgiskt lastfartyg har kapats av somaliska pirater i Adenviken. Fartyget och de tio besättningsmännen uppges ha förts till ett piratnäste i Somalia. Tidigare i dag fritog Natostyrkor 20 jemenitiska fiskare som hade tillfångatagits av pirater och sju pirater greps.

De 20 jemenitiska fiskarna som fritogs av nederländska Natosoldater i dag tillfångatogs förra helgen. Sedan dess har de hållits som fångar på sitt eget fartyg, som piraterna därefter använt som bas. Därifrån har de skickat ut mindre snabbgående båtar för att genomföra attacker i Adenviken.

Piraterna avslöjades när de attackerade ett grekiskt lastfartyg i dag. Den nederländska Natostyrkan svarade på larmet och lyckades skrämma bort piraterna, och kunde sedan följa efter dem till det kapade jemenitiska fiskefartyget.

Sju pirater greps, vapen beslagtogs och de 20 jemenitiska fiskarna befriades.

Men bara någon timme senare kom nästa larm, från ett belgiskt fartyg med tio besättningsmän ombord. Fartyget skickade ut nödsignaler, därefter bröts kontakten. Senare uppgav en piratkälla för nyhetsbyråer att fartyget kapats och tagits till ett somaliskt piratnäste.

Trots att de internationella styrkorna kraftsamlat och lyckats avvärja flera attacker på senare tid och befria tillfångatagna sjömän, är det är långt kvar innan vattnet runt Afrikas horn kan betraktas som säkert.

Så här sa Karl Sörenson på Totalförsvarets forskningsinstitut tidigare i Ekot om utsikterna att få ett snabbt slut på piratattackerna.

– Jag har svårt att se att man kommer att kunna göra det inom överskådlig tid. De har hunnit etablera sig, skaffat sig logistik och infrastruktur. De kommer nog att finnas ett tag till, sa Karl Sörenson.

För närvarande hålls sammanlagt ett tjugotal fartyg och omkring 300 besättningsmän av somaliska kapare.

Johan-Mathias Sommarström
johan-mathias.sommarstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".