Lyckat när Nord- och Sydamerika möttes

Det panamerikanska toppmötet på Trinidad-Tobaga blev en stor framgång. Det sa alla deltagande presidenter. Och det trots att flera inte skrev på slutdeklarationen. Ett nytt förtroende spirade mellan USA och Latinamerika under mötet.

Veneuzuelas president Hugo Chavez USA:s hårdaste kritiker i Latinamerika, var en av de som ivrigast visade sin förtjusning över den nya andan mellan norra och södra Amerika.

Mitt under pågående toppmöte beslutade han till och med att återupprätta de diplomatiska relationerna med USA, som han abrupt bröt för bara några månader sedan.

Bolivias Evo Morales, en annan ihärdig USA-kritiker, var också positiv, men menade att trots att Obama nu suttit nära 100 dagar vid makten, har man i Bolivia ännu inte märkt någon skillnad. Fortfarande är det samma konspirationer som alltid, menade den bolivianske presidenten.

Men Evo Morales lite bittra kommentar var ett undantag. Mötet på Trinidad-Tobago slog verkligen an en ny ton i förhållandet mellan nord och syd.

Och det hade fram för allt att göra med Barack Obamas uttalade vilja att lyssna och lära, i stället för att mästra och beordra. Men de vänliga orden, de breda leendena och de många handskakningarna kan ändå inte dölja att det fortfarande finns stora motsättningar.

Kuba är ett exempel. Trots de senaste dagarnas positiva signaler, håller Obama fast vid USA:s tradionella position att embargot kan hävas först när Kuba tar konkreta steg i demokratisk riktning.

Men för alla de latinamerikanska presidenterna är det tvärtom; enda sättet att få till stånd någon slags demokratisk öppning på Kuba, det är att USA först häver embargot.

Men det är inte bara mellan USA och Latinamerika det råder motsättningar.

De finns också mellan de latinamerikanska länderna för att inte tala om hur det är inom länderna. Harmoniskt är det minst av allt men kanske kan den positiva atmosfären från Trinidad-Tobago bidra till att de konspirationsteorier som latinamerikanska ledare så gärna använder för att avfärda kritik, nu blir lite svårare att gömma sig bakom.

Lars Palmgren, Santiago
lars.palmgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".