1 av 2
2 av 2

Island till salu?

Jag ska snart åka till Island för att bevaka valet där på lördag. Inför resan har jag letat mig fram på nätet för att försöka läsa av läget i öriket. Hamnade bland annat på Islandsbloggen, en alldeles utmärkt kunskapskälla på svenska för alla intresserade av Island.

Islandsbloggen har läst tidningen The National som ges ut i Abu Dhabi och hittat en av dom knäppaste idéer jag hittills stött på om hur man kan lösa alla ekonomiska problem för dom av den finansiella krisen hårt drabbade islänningarna. Nämligen, sälj Island till alla i Israel som inte vill bli sammanblandade med den nya konservativa regeringen som många tror kommer att vara ett allvarligt hinder för en kommande fred. Dom kan då ta farväl av Det Heliga Landet och istället bilda en judisk stat på Island.

Idén kommer från en arabisk affärsman som tror att det bara skulle kosta omkring 425 miljarder kronor att köpa det krisdrabbade öriket. Och för det skulle dom flyttbenägna israelerna alltså få en egen fredlig nation strategiskt belägen mitt mellan Europa och Nordamerika. Och det skulle ge varje islänning sådär en och en halv miljon kronor var. Och rest-Israel skulle hamna i skamvrån och tvingas till en fredlig uppgörelse med palestinierna.

Men är den här knäppa idén ens kul? Är det bara jag som får obehagliga associationer till den plan som fanns i antisemitiska kretsar på trettiotalet att skicka alla judar till Madagaskar?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".