23 000 poliser är utkommenderade under valet i Kwa Zulu Natal. Foto:Themba Hadebe/Scanpix.
Sydafrika

Risk för oroligheter inför valet

En stor polisinsats har satts in i östra delarna av Sydafrika inför valet som riskerar att bli stökigt. Det var i provinsen Kwa Zulu Natal som ANC under 80- och 90-talen drabbade samman med anhängare av Inkhata-rörelsen.

– Nu när Zuma är ledare för ANC så förlorar Inkatha väldigt mycket av sin ställning i landsbygdsområden där Zumas Zulutillhörighet så att säga undergräver Inkathas traditionella bas, säger Tor Sellström, rådgivare på sydafrikanska organisationen Accord, som arbetar med konfliktlösning.

Det var i förra valet som ANC för första gången vann en majoritet av rösterna i Kwa Zulu Natal-provinsen före Inkhata Freedom Party. ANC styr nu tillsammans med ett mindre parti.

Men med Jacob Zuma, som kommer från provinsen, som trolig blivande president i landet tros partiets seger i Kwa Zulu Natal bli betydande. Och hotet om att förlora politisk makt har lett till våld, sammanlagt 150 incidenter hittills i valrörelsen. Och under de senaste veckorna har fyra politiska mord inträffat, säger Tor Sellström.

– På landsbygdsområdena här i Kwa Zulu Natal är det praktiskt taget total arbetslöshet och det fins inga inkomstkällor och att fvara kommunalfullmäktige för Inkatha innebär att man har makt och att man kan tillsätta sina bröder och svågrar på politiska positioner och när man nu förlorar den maktpositionen så går man tillbaka till våld mot ANC, enligt Sellström.

23 000 poliser är utkommenderade under valet i Kwa Zulu Natal. Men trots det tror ingen att det blir fråga om några omfattande våldsamheter.

Atmosfären är annorlunda i dag jämfört med 80- och 90-talens krig mellan partierna. Det zulu-nationalistiska Inkhata är marginaliserat och lockar allt färre unga väljare. Men i går avvärjdes en konflikt när ett parti ville hålla kampanjmöte på vad det andra partiet uppfattade som ”sitt” område. Och där var Tor Sellströms organisation inkallad på sitt första uppdrag som medlare.

– Och då ingrep både vi och polisen så det förfördelade partiet kunde hålla sin kampanj på det andra partiets område, säger Tor Sellström.

Margareta Svensson
margareta.svensson@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".