Om Bush hade gjort samma sak?

Det är inte utan att jag funderar på vad som hade hänt i Geneve om USA:s president fortfarande hade haft namnet George W Bush och denne president, precis som Barack Obama, hade bestämt sig för att USA skulle bojkotta FN-konferensen i Geneve?

Hade verkligen de övriga västländerna fortfarande velat bojkotta FN-konferensen då? Eller är det helt enkelt så att nu när USA nu har fått en president som hela Europa verkar gilla så vågar man följa USA:s exempel igen? Trots att USA iallafall på den här punkten inte har förändrats.

Jag tror det är läge att i dessa lite överallt i världen euforiska Obamatider påminna om att en amerikansk president alltid handlar i en kontext som ser rätt så lik ut oavsett vad presidenten heter eller hur den låter. Och att t ex bandet mellan Israel och USA idag är precis lika starkt som det var under George W Bush.

Obama är uppenbart skicklig på att skicka ut öppnande testballonger i utrikespolitiken. Men vi vet fortfarande inte vad det resulterar i konkret när det gäller t ex Iran och Kuba.

Med FN-konferensen i Geneve vet vi iallafall. När Obama kom till makten så öppnade han tydligt för att USA skulle åka på konferensen, men när allt kom till kritan så blev det inte så.  
Det blir intressant att se om det blir en liknande utveckling i de andra frågorna där han lovat en ny amerikansk hållning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".