Colombia

Oklart hur många som är kidnappade

Hur många kidnappade finns det egentligen i Colombia? Siffrorna har varierat mellan 700 till 3 000. Men nu säger regeringen att det är betydligt färre, ”bara” 125.

Under några år i slutet av 1990-talet kidnappades omkring 3 000 människor per år i Colombia, en nästan obegriplig siffra.

Det var främst vänstergerillan, men också högermilisen och vanliga kriminella, utan politiska förtecken, som förvandlade kidnappning till något som nästan liknande en industri.

Men sedan dess har vänstergerillan försvagats kraftigt. Högermilisen har delvis upplösts och polis och armé har professionaliserats.

Och, som ett resultat, så har antalet kidnappningar minskat ordentligt.

Men när Farc-gerillan nyligen påstod att den bara hade nio kidnappade, förutom de 20 poliser och militärer som man betraktar som krigsfångar, så orsakade det häftiga reaktioner.

Gerillan anklagades för att vara cynisk.

Men påståendet ledde också till att både regeringen och enskilda organisationer gjorde ordentliga uppdateringar av sina listor med kidnappningsoffer.

Pais Libre, en respekterad enskild organisation, som arbetar med de kidnappades familjer kom fram till att det finns 600 kidnappade i landet, de allra flesta hålls av Farc.

Men strax därpå kom regeringens lista, och där fanns bara 125 namn.

Det är de man vet är kidnappade, som det finns överlevandebevis för och där det har förekommit kontakter mellan kidnapparna och de kidnappades familjer.

Under uppdateringen av listan upptäcktes att där fanns flera som redan blivit fria, andra som dött, men också många som aldrig varit kidnappade, utan som, kanske, helt enkelt rymt hemifrån.

Men många är skeptiska och misstänker att regeringen velat få ner siffrorna för att vinna politiska poäng.

Och dessutom, påpekar kritikerna, så händer det ofta att anhöriga inte ens anmäler kidnappningar, eftersom det skulle försvåra förhandlingarna med kidnapparna.

Så, fler än 125 är det förmodligen.

Men ändå, betydligt färre än man hittills trott.

Tveklöst en positiv nyhet för Colombia.

Lars Palmgren, Santiago
lars.palmgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".