Vita ben och ölunderlägg

Män i kortbyxor med vita ben och svarta strumpor med lågskor. Hur snyggt är det? Många berlinska män väljer i alla fall just den klädseln. Det är försommarvärme sen tre veckor tillbaka. Det har varit fem grader varmare i april i år jämfört med normalmånaden. Också kvällarna är varma och folk sitter ute och pimplar öl på trottoarserveringarna.

Jag är inte ensam om att tycka att berlinarna är illa klädda. Finansministern här i delstaten Berlin, Thilo Sarrazin, har yttrat att det är för mycket träningsoverallsbyxor på Berlins gator. Det har han fått skäll för. Men Sarrazin är inte den som tar tillbaka något för att det inte passar. Nu lämnar han tyvärr Berlins politik för att bli direktör i Bundesbank.

De flesta tyskar väntar fortfarande på effekterna av finanskrisen.

Industrin går på lågt varv. Men folk har kvar sina jobb. Dom som inte behövs i produktionen har inte blivit uppsagda utan är permitterade och har kortare arbetsveckor, till stor del på statens bekostnad. Kortarbete och ovisshet alltså, men ännu inte den stora krisen på arbetsmarknaden.

Fast nog skälver det till ibland här också: Traditions- och lyxvaruhuset KaDeWe här i Berlin har ekonomiska problem och har förklarats oönskat av sina ägare, som vill koncentrera sig på normalkonsumenterna.

Och i dag kom beskedet att ett företag som tillverkar pappunderlägg till ölkrus har ställt in betalningarna.

Var ska det sluta?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".