USA

Rättslig prövning om tortyr möjlig

USA:s president Barack Obama har ju sagt att anställda inom underrättelsetjänsten CIA inte kommer att åtalas för att de kan ha använt förhörsmetoder som av många betraktas som tortyr.

Men Obama har inte stängt dörren för att de som i regeringen Bush låg bakom de promemorior som tillät de mycket hårdare förhörsmetorderna, kan komma att ställas till svars.

Enligt Obama blir det upp till justitieminister Eric Holder att fatta beslut om ett rättsligt efterspel.

Obama säger också att  förhörsmetoderna mot vissa misstänkta terrorister  kan bli en fråga för kongressen att undersöka, men att det i så fall måste ske med båda partiernas samtycke.

Obamas besked kom sedan den förre vicepresidenten Dick Cheney sagt att han vill att hemliga dokument, som visar vad USA fick reda på genom CIA:s hårdare förhörsmetoder, t.ex.skendräkning, också ska offentliggöras. 

Cheney hävdar att metoderna gav så värdefull information så att ytterligare en enorm terrorattack mot USA kunde avvärjas, och det vill han att det amerikanska folket ska få veta.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".