Ironiskt vacker utsikt

En av de vackraste och mest levande vyerna över New York och Manhattan har man faktiskt från rättssal 20 C i den federala domstolsskrapan på Pearl Street vid västra foten av Brooklyn Bridge. Speciellt när man tittar norrut.

Det såg jag idag när jag bevakade en rättegång i lokalen. Man ser utsikten även där den tilltalade sitter och det måste svida i hjärtat för de åtalade som där, inför denna vackra och frihetsmanande syn, får reda på att de dömts till ett långt fängelsestraff.

Från vinkeln där man står på 20:e våningen ser man ut över Chinatown där en kinesisk flagga vajar över de rätt låga takåsarna. Där är inte gatorna lagda i rutnät, nej, de vindlar sig fram och längre bort vajar den palestinska flaggan och inte långt från den, den amerikanska.

Man ser Soho där turisterna skyndar fram mellan husen, man ser både East och Hudson River och framförallt så ser man härifrån hur Empire State Building faktiskt är byggd på en höjd, som hela Manhattan, åtminstone härifrån, strävar mot. Det hela är mycket vackert men ger inte stöd till den allmänt spridda åsikten att Manhattan skulle vara så väldigt platt.

Däremot hittar man enormt många synliga bevis för stadens mångfald, brusande liv och väldigt spretiga men på samma gång makalösa skyline.

Och det tvingas de att se, de som kanske döms till livstids fängelse. Det är nästan lite elakt att bygga rättegångssalar med så vacker utsikt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".