Blir hybrid som gör vätgas.

Ny teknik ska göra vindkraft mer attraktiv

I Tyskland hoppas energiexperter och politiker att vindkraftens stora svaghet, lagringen av el från vindsnurrorna, ska gå att bemästra. I Uckermark i östra Tyskland byggs ett hybridkraftverk där el ska lagras som vätgas.

– Att alltid kunna leverera el, också när det inte blåser, är utmaningen, säjer Werner Diwald, energiföretagare som nu låter bygga det första hybridkraftverket.

I dag är vindkraften helt väderberoende. Blåser det inte ger den ingen el alls. Och blåser det på tider när konsumenterna inte förbrukar någon el, till exempel på natten, går elkraften från vindsnurrorna till spillo.

Hittills har försök gjorts att ladda batterier med kraft från vindsnurror men det har varit med stora energiförluster.

Hybridkraftverket i Uckermark ska nu istället omvandla överskottselen från vindsnurrorna till vätgas.

Den utvinns med elens hjälp ur vatten via så kallad elektrolys. Vätgasen lagras och ska sedan brännas och generera ny el på tider när det är efterfrågan.

För att undvika explosionsfaran med vätgasen kommer den att blandas med biogas innan den eldas. I försökskraftverket i Uckermark ska biogasen produceras lokalt med råvara från traktens majsbönder.

Tekniken är ännu oprövad. Men energiexperter här tror att den ska kunna tillämpas i stor skala i framtiden och att den oberäkneliga vindkraften därmed kan bli pålitlig baskraft.

Tyskland är Europas största vindkraftland och är också ledande när det gäller vindkraftteknik. I den branschen är det fortfarande tillväxt. Den omsatte i fjol omkring 90 miljarder kronor. Det mesta går på export.

Per Eurenius, Berlin
per.eurenius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".