Terrormisstänkt svensk inför rätta i USA

När rättegången mot svensken fortsatte i går i New York sa sig åklagaren ha bevis för att svensken ska ha arbetat i USA för terrornätverket i al-Qaida. Försvarsadvokaten däremot hävdade att hans klient var oskyldig.

– Det här fallet går utöver det vanliga.  Det handlar om en global konspiration som kommit hit till USA, sa åklagaren i rättegången mot den 43-årige svensken i sitt inledningsanförande inför rättegångens jury i går kväll. 

Den svenske medborgaren anklagas för att bland annat ha stöttat terrorism, spridit information om sprängämnen och för att ha att upprättat ett islamistiskt träningsläger i en by i den amerikanska delstaten Oregon för tio år sedan.

Lägret syftade, enligt åklagaren, till att träna upp personer som ville strida för al-Qaidas sak i Afghanistan. Enligt åklagaren ska den åtalade också ha bedrivit liknande verksamhet i en moské i Seattle.

43-åringen har tidigare förnekat alla anklagelser och sagt att han bara varit i USA som turist. Men åklagaren sa att han kan presentera fysiska bevis för att den åtalade byggt upp lägret, bland annat en kniv.

Han sa också att vittnen från lägret pekar ut svensken. Bland andra kommer en man som redan erkänt delaktighet i lägerverksamheten att vittna, mot att han ska få lägre straff i sin rättegång.

43-åringens försvarsadvokat vädjade, framförallt till juryn, som kommer att avgöra om svensken är skyldig eller ej, om att vara opartisk trots att rättegången hålls i New York, där blotta misstanken om terrorism är en känslig sak.

– Den här rättegången handlar inte om elfte september, sa advokaten med eftertryck.

Han vädjade också om att juryn inte skulle påverkas av åklagarens taktik att visa bilder på och prata om ledande personer i al-Qaida eller ta hänsyn till den åtalades traditionella klädval och stora skägg. Han påminde om att verbal sympati för en brottslig organisation inte är ett brott.

I dag fortsätter rättegången och åklagarna ska då fortsätta att förhöra ett vittne som är expert på bland annat terrornätverket al-Qaida.

Svensken riskerar livstids fängelse om han fälls.

Daniel Alling, New York
daniel.alling@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".