Soldater står vakt vid valbås. Rajesh Kumar Singh/Scanpix.
INDIEN

Låga kaster utmanar i parlamentsval

I dag är det den andra av fem valdagar i det månadslånga indiska parlamentsvalet. Kampen om regeringsmakten står främst mellan Kongresspartiet och ett hindunationalistiskt parti. Men en före detta lärarinna som leder en rörelse för de med låg kast, har också gett sig in i kampen om premiärministerposten.

Den 53-årige före detta lärarinnan Mayawati leder en rörelse för människor med låg kast.  

I dag är det Mayawatis hemstat Uttar Pradesh som röstar. 

Jag har inte bestämt mig än, men till 90 procent lutar det åt att jag röstar på Mayawati, för jag vill se Indiens första premiärminister som är dalit,säger chauffören Pushpendre Kumar medan han manövrerar sin buckligaTata-bil i  staden Allahabads kaotiska trafik. 

Mayawati, som alltså representerar de hinduiska kaster som tidigare kallades oberörbara, är idag ledare för Uttar Pradesh, en delstat som med sina över 190 miljoner invånare skickar flest ledamöter till parlamentet.  

Därför kan det vara väljarna här i Uttar Pradesh som fäller avgörandet vem som ska bilda nästa regering i Indien. 

Även om Kumar säger att han troligen kommer att rösta på Maywati, är han också besviken på henne, på att det inte skett mer utveckling under hennes år vid makten här i Uttar Pradesh, en stat som, om det vore ett självständigt land,  vore det femte största i världen i folkmängd.

Han är också besviken på att  Mayawati nu spenderar hundratals miljoner kronor på att bygga monument, bland annat statyer av sig själv, när pengarna borde gå till utveckling. 

Läget inför det här valet är svårbedömt. En del experter tror inte Maywatihar så stora chanser att bli premiärminister, åtminstone inte i detta val. Högkastiga lärarinnan Vimla Devi är förfärad inför tanken på Maywati som premiärminister.  

Vimla Devi tänker också rösta i dag. ”Jag röstar på handen”, säger hon och syftar på det etablerade Kongresspartiets symbol. Partiet har styrt Indien under en stor del av självständigheten och leder just nu regeringen i New Dehi, en bräcklig koalitionsregering som får kritik för att ekonomiska reformer avstannat. 

Det är tradition i min familj att vi röstar på Kongresspartiet, säger fru Devi. Men jag har inga förhoppningar om att politikerna ska göra något för oss. De kommer med en massa löften, men inget händer. 

Nils Horner, Indien
nils.horner@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".