Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radios omfattande utrikesbevakning samlad på ett ställe - reportage, nyhetsinslag, analyser,..

Vietnamkrigets sista dagar

Vietnameser försöker fly från Saigon strax innan krigets sista dag. Foto: Scanpix

Vietnamkrigets sista dagar skildrades inifrån det inringade Saigon av Sveriges Radios mångårige medarbetare Ulf Gudmundsson. Mer än 20 år efter Genèveavtalets ”temporära” delning av landet var den Sydvietnamesiska huvudstaden inringad av trupper från Nordvietnams reguljära armé och befrielsefronten FNL.

Saigons fall var bara timmar avlägset då Ulf Gudmundsson lämnade sin sista rapport inifrån den döende huvudstaden...

Danang, en gång världens största militärbas, hade fallit den 30 mars. Den 21 april, nio dagar före krigsslutet, hade Xuan Loc, 60 kilometer nordväst om Saigon, fallit.

Bara Saigon var kvar. De som kunde lämnade det sjunkande skeppet, bland dem den USA-uppbackade Saigonregimens president och överbefälhavare, general Thieu, som gav slaget förlorat, anklagade USA för att ha förrått honom och flydde till Taiwan med en förmögenhet i guld.

Den 27 april utsågs general Duong Van (”Big”) Minh till president med instruktioner att hitta något sätt att förhandla om fred för att undgå ett blodbad i Saigon och en total kapitulation. ”Big” Minh var den som 1963 hade varit med och störtat diktaturn Ngo Dinh Diem ochn redan då försökt förhandla med FNL, men när amerikanarna fick det klart för sig hade de sett till att han kastades ur sadeln, och kriget kunde fortsätta.

Saigon var inringat av 100 000 nordvietnamesiska soldater. Av den sydvietnamesiska armén fanns 30 000 kvar i huvudstaden. Den hade en gång varit världens fjärde största armé, men övergavs nu i en takt av 1 000 desertörer per dygn. Missilerna som gick in var inte längre nyheter, inte heller den tunga artilleribeskjutningen mot flygplatsen Tan Son Nhut.

På kvällen den 28 april höll den nytillsatte presidenten sitt enda och sista tv-tal till det lilla som var kvar av hans ”republik”. Stående i presidentpalatsets stora sal, dekorerad med kandelabrar och guldbrokader talade han om sina tappra och hårt stridande soldater men slutade med en önskan om vapenvila och förhandling.

Så dags höll amerikanska soldater på att hugga ner den amerikanske ambassadören Graham Martins finaste träd i ambassadens trädgård för att underlätta för helikoptrarna att landa för slutevakueringen. Utländska journalister som ville evakueras hade försetts med information om den bisarra evakueringskoden som skulle lämnas på den amerikanska arméradion: ”temperaturen i Saigon är 112 grader (farenheit) och ökar” följt av ”I’m dreaming of a white Christmas”.

Bengt Therner
bengt.therner@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".