Genomför sin manöver.

Natoövning blir av trots ryska protester

Försvarsalliansen Nato kommer att genomföra en större militärövning i Georgien nästa månad. Ryssland protesterar starkt och uppmanar Nato att ställa in övningen.

Militärövningen där 1 300 soldater ska medverka genomförs drygt ett halvår efter kriget mellan Ryssland och Georgien. Före det kriget samövade amerikanska styrkor i Georgien och Ryssland tränade sina trupper norr om gränsen.

Årets övning betonar man från dock Nato är planerad långt tillbaka i tiden, före det uppslitande kriget förra sommaren.

Ryssland reagerar ändå hårt. Moskvas sändebud till Nato, Dmitrij Rogozin, kallar planerna både för absurda och en provokation och han har uppmanat Nato:s generalsekreterare att alliansen ska stoppa övningen eller åtminstone skjuta upp den.

Rogozin är känd för ganska vildsinta uttalanden, men alla tecken på ett närmande mellan Georgien och Nato tas mycket illa upp i Moskva.

För ett år sedan såg det ut som om vägen in i alliansen var öppen, men på senare tid, och bland annat som resultat av kriget förra året, har intresset i Nato minskat och Georgien förefaller nu vara långt ifrån ett medlemskap.

Den planerade militärövningen visar i varje fall på fortsatt nära kontakter, tillräckligt nära för att irritera Ryssland.

Samtidigt verkar Ryssland intressant nog inte ha med sig sina egna allierade i kritiken mot övningen. 19 länder kommer att medverka och bland dem finns sådana närstående länder till Moskva som Kazakstan, Armenien och Serbien.

Sten Sjöström
sten.sjostrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".