Presidenten är Lucas pappa, hävdar Benigna Leguizamon.
Paraguay

Okända barn ställer till det för president

Paraguays president, den tidigare katolske biskopen Fernando Lugo, har hamnat i blåsväder. För en vecka sedan erkände han faderskapet till en pojke. Efter det har ytterligare två kvinnor sagt att de har barn med Lugo som kom till medan han fortfarande var biskop.

En viktig orsak till att Fernando Lugo segrade i presidentvalet, var hans trovärdighet, som baserades just på hans bakgrund som präst. Men den trovärdigheten håller nu på att rasa i bitar.

Fernando Lugo förde alla bakom ljuset. Fast många hävdar att det paraguayanska biskopsmötet hela tiden känt till Lugos övertramp, men valt att hålla tyst för att undvika skandal. Men historien om presidentens barn rymmer många mörka sidor.

Den första kvinnan som trädde fram var bara 16 år när barnet föddes, vilket innebär att hon, enligt paraguayansk lag, var minderårig, när hon och Lugo hade sitt förhållande. Anledningen till att hon alls trädde fram, det var att Fernando Lugo ska ha gett henne en örfil i samband med en diskussion då hon krävde mer pengar för att klara sig.

Den andra kvinnan, som - liksom den första - städade och passade upp i residenset under Lugos tid som biskop i San Pedro, hon har avvisat de erbjudanden om att göra upp i godo, som presidentens advokat gjort, och kräver att Lugo offentligt tar sitt ansvar.

Den tredje kvinnan som sagt att hon har barn med Lugo, ställer inga krav, säger bara att hon vill att sanningen ska komma fram. Men denna tredje kvinna, som är politiker och arbetade aktivt i Lugos valkampanj, hon har dessutom sagt att det finns ytterligare sex kvinnor som har barn med Fernando Lugo och som kanske också kommer att träda fram.

Nyheten om presidentens många barn har orsakat förstämning bland dem röstade på honom. Och även om Fernando Lugo erkänner sina synder, så lär han knappast kunna återuppbygga sin trovärdighet.

Lars Palmgren, Santiago
lars.palmgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".