ANC-anhängare firar den förväntade valsegern. Foto: Martina Schwikowski.

ANC går mot storseger i sydafrikanskt val

I Sydafrika pågår räknandet av rösterna från onsdagens nationella val. Men redan i går kväll började regeringspartiet ANC fira att partiet går mot ännu en storseger.

När drygt hälften av rösterna var räknade hade ANC fått drygt 67 procent. Och på gatufesten i Johannesburg i går kväll var man segerviss.

– Vi är här för att fira att vår kära organisation som har blivit så smutskastad har segrat, sa Ntsie Rapodile.

Men ANC-partiet för de fattiga lever, sa han, en av ett par tusen ANC-anhängare som firade segern utanför ANC:s högkvarter i centrala Johannesburg redan i går kväll. Med t-shirts, flaggor och trumpeter i ANC:s färger gult, grönt och svart och med Jacob Zumas bild på.

Den blivande presidenten själv var också där och sa att han hoppas att ANC ska gå mot en lika säker seger som i förra valet.

När drygt hälften av rösterna var räknade hade ANC nått omkring 67 procent och två tredjedels majoritet, den magiska gräns som oppositionen hade velat hindra ANC från att nå, eftersom den ger partiet makt att ensamt ändra konstitutionen.

Men största oppositionspartiet Demokratiska alliansen går ändå mot sitt bästa resultat någonsin, med omkring 16 procent av rösterna. Nya partiet Cope eller Folkkongressen har nått åtta procent.

Cope ser ut att bli största oppositionsparti i flera provinser medan Demokratiska Alliansen har stärkt sin ställning som största parti i Västra Kapprovinsen och ser ut att få ensam majoritet där.

Det definitiva resultatet väntas senare i dag eller i morgon, valdeltagandet var 77 procent.

Margareta Svensson, Johannesburg
margareta.svensson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".