Turkisk-armenisk försoning närmare

I dag är det minnesdagen av folkmordet på den armeniska befolkningen i det osmanska väldet 1915, i det som i dag är Turkiet. Relationerna mellan grannländerna Armenien och Turkiet har länge legat på is men nu finns det förhoppningar om att den turkisk-armeniska gränsen åter ska öppnas upp.

Den så kallade färdplan som regeringarna i Ankara och Jerevan upprättade tidigare i veckan innebär att Turkiet och Armenien kommit överens om att normalisera relationerna länderna emellan.

Få detaljer har än så länge presenterats och inga dokument är påskrivna. Men enligt källor med insyn i processen innebär överenskommelsen att de diplomatiska förbindelserna kommer att återupptas, att gränsen gradvis kommer att öppnas och att gemensamma kommissioner ska upprättas för att lösa historiska dispyter.

Enligt den armeniska historieskrivningen dödades under första världskriget upp till en och en halv miljon armenier av osmanska trupper i främst östra Anatolien.

Enligt Turkiet ligger dödssiffran långt mycket lägre och var resultatet av ett inbördeskrig som krävde minst lika många turkiska liv.

Många i Armenien kräver ett turkiskt erkännande av folkmordet innan relationerna kan normaliseras.

I den armeniska huvudstaden Jerevan protesterade i går flera tusen människor mot den nya färdplanen och den turkiska flaggan brändes.

Samtidigt kräver Turkiet att Armenien återlämnar ockuperad mark till sitt östra grannland Azerbajdzjan, områden som annekterades i samband med kriget i enklaven Nagorno-Karabach för 15 år sedan.

Den stora frågan är nu hur USA:s president kommer att formulera sig i dag under det årliga talet till minne av folkmordet 1915. Om Barack Obama som förste president sedan Reagan slår fast i sitt tal att det var folkmord på armenierna kan det komma att påverka inte bara USA:s relationer till Turkiet utan hela den turkisk-armeniska färdplanen.

Fredrik Wadström, Moskva
fredrik.wadström@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".