Oron i Irak växer. Foto: Karim Kadim/Scanpix.
Irak

Nytt blodigt attentat mot shiamuslimer

För andra dagen i rad genomfördes i dag blodiga självmordsattentat i Irak. Det är de blodigaste attackerna på ett år. I dag dödades minst 60 människor och över hundra skadades intill en shiamuslimsk helgedom i Bagdad. I går miste sammanlagt 80 människor livet i två olika attentat.

FN-chefen i Irak, svensken Staffan de Mistura, har i starkaste ordalag fördömt dåden - som skapat en ny oro i landet inför det planerade amerikanska tillbakadragandet från irakiska städer i juni.

Blodbad för andra dagen i rad. Attacken i dag, när två självmordsbombare slog till mot Musa al-Khadim-helgedomen i Bagdad, var den dödligaste på tio månader och oron växer att den senaste tidens relativa lugn i Irak kanske bara var en parentes.

Både dagens och gårdagens attacker var riktade mot shiamuslimska pilgrimer. Musa al-Khadim är en av shiaislams tolv helgon och hundratusentals shiamuslimer vallfärdar varje år till helgedomen som är en av shiaislams heligaste platser.  

Attentatet inträffade just som myndigheterna höll på att tillkännage antalet dödsoffer i gårdagens attacker.

Den ena var riktad mot människor som stod i kö för matransoner och den andra mot en fullsatt restaurang där de flesta dödsoffer uppges ha varit shiamuslimska pilgrimer från grannlandet Iran.

I går dödades också två av de sunnimuslimska ledare som varit med och bekämpat al-Qaida i Anbarprovinsen.

Mycket tyder på att det är al-Qaida eller al-Qaidaaffilierade grupper som ligger bakom denna senaste terrorvåg.

Att al-Qaida fortfarande har kapacitet att genomföra blodiga attacker i Bagdad är något som leder till stark oro inför USA:s planerade trupptillbakadragande från Iraks städer i juni.

I går hävdade irakiska myndigheter att man gripit al-Qaidaledaren i Irak Abu Omar al-Baghdadi, en mytomspunnen person som enligt amerikansk underättelsetjänst kanske inte ens existerar annat än som namn i cyberrymden.

I går sades det att Abu Omar al-Baghdadi skulle visas upp i tv efter att han förhörts, men idag var budskapet från myndigheterna i Bagdad: Inga kommentarer.

Cecilia Uddén, Amman
cecilia.udden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".