Många väntas rösta blankt i protest. Foto: Brynjar Gauti/Scanpix.
Val i Island

Lång konservativ dominans väntas brytas

I Island är det i dag val till riksdagen, Alltinget. Det konservativa Självständighetspartiet, som har dominerat i årtionden, ser ut att gå mot en brakförlust. Istället verkar den sittande tillfälliga vänsterinriktade minoritetsregeringen kunna fortsätta som majoritetsregering efter valet.

Folk vill straffa oss, säger en av Självständighetspartiet Alltingskandidater, Erla Osk Asgeirsdottir.

– Folk vill straffa det största partiet för hur det står till i Island i dag, de visar sin ilska på det sättet, säger Erla Osk Asgeirsdottir.

Efter de stora isländska bankernas kollaps i höstas har den isländska kronan störtdykt, inflationen, räntan och arbetslösheten har stigit till rekordnivåer och både landets och islänningarnas privata skuldbördor har ökat dramatiskt.

Och det är Självständighetspartiet som får skulden eftersom partiet satt i ledningen när bankfolket gavs möjlighet att ge sig ut i världen och med sin aggressiva marknadsföring sätta islänningarnas välfärd på spel. 

Erla Osk Asgeirsdottir inser att den viktigaste uppgiften nu är att återupprätta förtroendet för både partiet och politiker i allmänhet. 

– Vi måste övertyga dem om att vi vill hjälpa dem att komma ut ur krisen, att få hela nationen på fötter igen, säger hon.

Islänningarnas ilska tvingade i januari bort Självständighetspartiet från regeringen som togs över av en minoritetskoalition bestående av Socialdemokrater och Vänstern De gröna.

Och de här två partierna ser ut kunna byta namn från minoritetsregering till majoritetsregering, om man fortsätter att regera tillsammans också efter valet.

Medan Självständighetspartiet som brukar få ungefär var tredje islännings röst, kan nu bara räkna med var fjärde röst, alltså en rejäl tillbakagång.

Dessutom räknar man med att ovanligt många islänningar kommer att rösta blankt i dag i protest mot politikernas sätt att sköta landet.

Christer Fridén, Reykjavik
christer.friden@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".