Nemsov utmanare i valet.

Hård kamp om borgmästartitel i OS-stad

Valet till borgmästarposten i den sydryska staden Sotji nu på söndag har förvandlats till en kamp mellan nationella politiska krafter i Ryssland. Fast långt ifrån alla tilltänkta kandidater tillåts ställa upp.

Från början var det 25 kandidater som anmälde sig till det som under våren utvecklat sig till slaget om Sotji.

Efter ett antal avhopp från vissa och domstolsutslag som stoppar andra är nu listan nere på sex godkända kandidater.

Den som går segrande ur striden om borgmästarposten får en nyckelroll under de kommande årens förberedelser inför vinter-OS i Sotji 2014.

Ryska staten pumpar in enorma resurser i semesterorten vid Svarta havskusten för att få fram både nya tävlingsanläggningar och en infrastruktur avpassad för jättearrangemanget.

Den blivande borgmästaren kommer i hög utsträckning att kunna påverka hur miljardinvesteringarna i OS-satsningen hanteras.

Huvudfavoriten är den sittande borgmästaren Anatolij Pakhmonov som representerar regeringspartiet Enade Ryssland. Men Pakhmonov är inte folkvald utan blev tillsatt under den senaste politiska ommöbleringen i januari i år. Ryska myndigheter har på mindre än ett år bytt borgmästare i Sotji fyra gånger.

Bland utmanarna märks högeroppositionens kandidat Boris Nemtsov medan den kände affärsmannen och Kremlkritikern Alexander Lebedev ströks från listorna en vecka före valet. En domstol underkände Lebedevs kandidatur för att den ska ha registrerats på fel sätt.

Också en före detta balettdansös från Bolsjoj-teatern samt en ombudsman för mänskliga rättigheter har blivit bortplockade på förhand.

Men det hindrar inte att borgmästarvalet i Sotji på söndagen satt igång den livligaste debatten inom rysk politik på länge.

Fredrik Wadström, Moskva
fredrik.wadström@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".