IMF:

Ökad enighet om hur krisen ska lösas

Det råder nu större enighet om hur världen ska bekämpa den globala ekonomiska krisen. Det konstaterar Internationella Valutafonden IMF efter organisationens möte i Washington i helgen. Samtidigt visar en ny rapport från organisationen de fattiga länderna i världen drabbats allt hårdare av krisen.

Den ekonomiska krisen har slagit så hårt mot världens ekonomier och fattigdomsbekämpningen att flera av FN:s s k millenniemål är i farozonen.

Det är slutsatsen av en rapport som presenterades under Världsbanken och IMF:s vårmöte i Washington.

De åtta millenniemålen, som enligt planerna ska vara uppfyllda 2015, syftar bl a till att kraftigt minska fattigdomen i världen, öka utbildningsnivån i fattiga länder och minska dödligheten i flera svåra sjukdomar som malaria och AIDS.

Men på grund av den ekonomiska krisen är det nu osannolikt att man kommer nå upp till här målen, konstaterar världsbanken och IMF i sin rapport.

Ytterligare 90 miljoner har under krisens gång hamnat i fattigdom konstaterar man i rapporten och tillväxten i de afrikanska länderna söder om Sahara beräknas i rapporten i år ligga på låga 1.5 procent, vilket kan jämföras med 5.5 procent förra året.

Chefen för IMF:s verksamhet i de här länderna vädjar nu till världens rikaste länder om mer hjälp till området.

Den högsta IMF-chefen Dominique Strauss Kahn var dock nöjd med en sak på mötet i Washington.

Han konstaterade att de flesta länderna nu var nöjda med vad som gjorts när det gäller att stimulera ekonomin. Dessutom finns det nu också en större enighet om det viktiga i att komma åt många bankers dåliga tillgångar, så att utlåningen i världen kan komma igång igen.

Det fanns ju tidigare under året en antydan till spricka mellan bl a Europa och USA när det gäller krisbekämpningen, där USA ville se kraftiga stimulansåtgärder och Europa ville gå mer långsamt fram.

Daniel Alling, New York
daniel.alling@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".