1 av 2
Sommar på Island. Foto: Icelandic Tourist Board
2 av 2

Äntligen sommar!

Som nordbo har man ju inte så stora krav på sommaren, att den till exempel skall vara varm, ljus och full av härliga bad. Men lika blygsamma anspråk som dom islänningar jag snart har tillbringat en vecka hos har jag inte.

När jag kom hit i onsdags sa dom: Du, det är helgdag i morgon, då firar vi sommarens ankomst. Då skall vi ut och grilla.

När jag nästa morgon tittar ut genom fönstret är det i alla fall en sak som stämmer. Det är helgdag. Reykjavik ligger dödstyst. Inte en enda av dom skuldtyngda orimligt åbäkiga stadsjeeparna som annars vrålar omkring på gatorna syns. Ja, överhuvudtaget ser man inte så långt. Regnmolnen hänger tungt över stan och dessutom blåser det halv storm. Och termometern står på + 4 grader. Sommar? Näe!

Men jo ändå. Det är sommar. Enligt den isländska almanackan. Islänningarna följer nämligen dom gamla vikingarnas tideräkning. Och vikingarna hade bara två årstider, sommar och vinter. Och den första sommardagen, sumardagurinn fyrsti, inföll alltså i torsdags. Sen ångar sommaren på till någon gång i slutet av oktober. Oavsett vädret. Det är ungefär lika uselt hela tiden.

Och ser man på. Framåt förmiddag börjar stadsjeeparna dyka upp på väg ut ur staden mot nån mysig ödslig hed där familjefar iklädd kortbyxor och T-shirt kanske grillar ett trevligt stycke valkött till sin huttrande familj.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".