Svensk hjälp mot kinesiska bakterier

Ett svenskt-kinesiskt samarbete, för att lösa problemen med den försvagade effekten hos antibiotika, inleds i Peking i nästa vecka. I Kina är problemen med de resistenta bakterierna mycket stort, liksom överanvändningen av antibiotika.

Folkhälsominister Maria Larsson leder en svensk delegation med experter som ska bistå de kinesiska myndigheterna i kampen mot resistenta bakterier.

För Kina har ett stort problem, säger professor Otto Cars, chef för nätverket Strama.

– Kina har ju en överförskrivning av antibiotika som är enorm. Till exempel har man siffror på att upp till 80-90 procent av alla patienter med vanliga virusinfektioner får antibiotika. Resistensproblemen är också mycket stora. Så visst har Kina ett mycket stort problem inom det här området som man nu vill diskutera med oss, säger professor Otto Cars.

Vad betyder detta för resistensproblemen i världen?

– Det går inte att säga någonting om det direkt. Vi hoppas på att Kina tillsammans med Sverige försöker hitta nya vägar att lösa problemet.

Vilken effekt ett svensk-kinesiskt samarbete kan få på de globala problemen är omöjligt att säga. Men skulle antibiotikaanvändningen i Kina minska kraftigt, så har det effekt också globalt, menar Otto Cars, och de kinesiska myndigheterna har visat ett stort intresse, säger han.

– Vi vet att Kina har särskilda intressen av att få Sveriges erfarenheter av hur man får fram riktlinjer för en rationell användning av antibiotika och hur man kan påverka förskrivarna. Men det finns fler områden där vi kan utveckla ett samarbeta, som exempelvis forskningsplanet och genom erfarenhetsbyte, men även på ett politiskt plan. Det här är ett av de absolut största folkhälsohoten som vi har.

Otto Cars hoppas att konferensen ska öppna ögonen också för andra länder, så att de som hittills inte brytt sig om antibiotikaproblemet, ska bidra till den globala kampen mot resistensen.

– Vi hoppas kunna få med andra länder som inte har reagerat alls på det sätt som man hade hoppats på. Jag hoppas att det ska bli en ny global kraft av det här samarbetet, säger professor Otto Cars, som leder nätverket Strama.

Anna Larsson
anna.larsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".