Presidenten firar i Ecuador. Foto: Fernando Vergara/Scanpix.

Rafael Correa storsegrade i Ecuador

Rafael Correa segrade som väntat överlägset i presidentvalet i Ecuador i går. Hans drygt 55 procent innebär att det för första gången inte behövs en andra valomgång. Det var dessutom nästan 30 procent fler röster än vad närmaste medtävlare fick.

Rafael Correa är ung, intensiv och skarptungad. Men under de drygt två år han redan varit president har han också gjort mer för den fattigaste delen av befolkningen än någon annan president.

Tack vare de höga oljepriserna har han kunnat fördubbla de offentliga utgifterna vilket har märkts i form av nya skolor, sjukhus, vägar och inte minst ett månatligt bidrag till de fattigaste och till ensamstående mödrar.

Samtidigt har Correa varit tuff. Han har vägrat att betala utlandsskulder som han ansett vara illegitima liksom projekt utförda av utländska bolag som inte hållit utlovad kvalitet.

Men hans kritiker menar att han också har skrämt bort både ecuadorianska och utländska investerare och att i takt med att oljepriserna sjunker så kommer de sociala programmen att falla samman.

Oljan står för 50 procent av Ecuadors exportinkomster. Det här var det första valet sedan en ny författning antogs förra året. Correa själv brukar säga att det är en författning för att bygga en socialism för det nya århundradet.

Men hur han ska lyckas med det beror inte bara på oljepriset, utan också huruvida han får egen majoritet i kongressen. Resultatet av det valet, som också hölls i går är långt ifrån klart.

Men oavsett det, är Correas seger ett tecken på att den kroniska politiska instabilitet som rått i Ecuador de senaste 10-15 åren, nu kanske kommit till ett slut.

Lars Palmgren, Santiago
lars.palmgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".