Partiledaren Sigurdardóttir, Socialdemokraterna, vann i isländska valet tillsammans med Vänstern - De gröna. Foto: Scanpix.

Rödgrön majoritet i Island efter val

Uppdaterad 08:52
Valet i Island i går blev en seger för det rödgröna samarbetet. När över 80 procent av rösterna är räknade visar det sig att Socialdemokraterna och Vänstern - De gröna får egen majoritet i isländska riksdagen alltinget.

För första gången någonsin i Island har vänstern tagit makten i alltinget. Och väljarna straffade de gamla makthavarna i det konservativa Självständighetspartiet som blir av med sitt dominerande inflytande i isländsk politik.

Partiet ses som ansvarigt för Islands ekonomiska kollaps och får i fortsättningen spela en biroll.

Redan i januari tvingade folkliga protester bort Självständighetspartiet från regeringen och den ersattes av en provisorisk regering bestående av Socialdemokraterna och Vänstern - De gröna. De kan nu fortsätta att regera med den allmänt omtyckta socialdemokratiska partiledaren Jóhanna Sigurdardóttir som statsminister.

Ett av Sigurdardóttirs stora mål är att snabbt få in Island i EU, inte minst för att landet skall kunna gå över till euron och göra sig av med den mycket lågt värderade sårbara kronan.

Men där har hon också ett av sina stora problem. De sannolika regeringskamraterna i Vänstern - De gröna är inte alls lika intresserade av EU.

Det nybildade partiet, Medborgarrörelsen, som har sin bas i höstens och vinterns häftiga protester mot dom ansvariga för Islands ekonomiska kris, ser också ut att kunna ta plats i alltinget.

Christer Fridén
christer.friden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".