Säpo i förhör om terrormisstänkt svensk

En utredare inom den svenska säkerhetspolisen, Säpo, förhördes på tisdagen under rättegången i New York där en 43-årig svensk medborgare står anklagad för terroristbrott.

Svenskens advokater använde förhöret till att framställa svensken som mindre farlig inför domstolens jury än vad åklagarna hävdar.

Den Säpo-utredare som framträdde inför rätten i New York i går skrev efter förhör med den 43-årige svensken redan 2002 att han var att beteckna som en psykiskt instabil person med ett stort ego.

Detta trots att 43-åringen i förhören med Säpo bland annat sagt att han varit på ett islamistiskt träningsläger i Pakistan och att han hade den radikale och terroristmisstänkte imamen Abu Hamza Al Masri som förebild.

Med att visa upp Säpo-utredarens milda bedömning av mannen efter förhöret 2002 ville svenskens försvarare framför allt framhålla för juryn att han i Sverige inte alls hade ansetts som en potentiell terrorist, och att juryn ska ha det med sig i beräkningen när de så småningom avgör om han är skyldig eller inte i USA.

Svenska Säpo la ner utredningen om terroristbrott mot mannen efter att han dömts till tio månaders fängelse för olaga vapeninnehav 2003. Misstankarna om terroristbrott i Sverige las ner efter det, bekräftade Säpo-utredaren i går.

I USA står nu dock mannen åtalad bland annat misstänkt för att ha stöttat terrorism genom att bygga upp ett islamistiskt träningsläger i delstaten Oregon. Säpos representant sa också i går att svenskens agerande i USA inte hade funnits med i den nedlagda svenska utredningen mot mannen.

Säpo skickade dock 43-åringens beslagtagna datorer till amerikanska utredare som hittade material i dem som man nu använder som bevis mot honom.

Svenskens ene advokat Marc S. De Marco pressade Säpo-utredaren hårt i går, allt för att försöka övertyga jurymedlemmarna om att hans klient, trots det som åklagarna bland annat fann i svenskens dator, inte kan anses vara en terrorist. Svenskens försvarare säger till Ekot att de i nuläget inte har några planer på att låta 43-åringen själv framträda i rätten.

I dag fortsätter rättegången med åklagarsidans absolut viktigaste vittne. En terroristdömd amerikan som pekat ut svensken mot att han själv ska få lägre straff.

Daniel Alling, New York
daniel.alling@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista