Hälsodeklarationer och information om influensan delas ut på flygplatser jorden runt. Foto: Bullit Marquez/Scanpix.

Första influensadödsfallet utanför Mexiko

Uppdaterad 16:11
Svininfluensan har nu skördat sitt första offer utanför Mexiko. Ett 2-årigt barn har avlidit i Texas, USA, enligt en tjänsteman. Samtidigt bekräftas influensan ha nått ytterligare tre länder, Costa Rica, Tyskland och Österrike.


USA:s hälsovårdsmyndighet CDC bekräftar att ett barn i 2-årsåldern i Texas har dött av svininfluensa. Barnet kom enligt uppgift från Mexico till USA för att få vård.

CDC:s talesman Richard Besser sa att det är för tidigt att dra några slustatser om spridningshastighet eller att viruset skulle ha blivit farligare efter detta dödsfall.

Tre personer i Tyskland bekräftas i dag ha fått svininfluensa, en kvinna och två män, enligt tyska hälsovårdsmyndigheter. De bor i Hamburg och i Bayern. Åtminstone två av dem har nyligen varit i Mexiko.

I Österrike har ett fall av smittan rapporterats. Från Storbritanien kommer uppgifter om tre nya fall, varav ett i London. Samtliga har nyligen vistats i Mexiko, och erfar hittills enbart lindriga symtom.

Frankrikes hälsominister kommer nu att begära att EU stoppar alla flygningar till Mexiko på grund av utbrottet av svininfluensa.

I ännu ett land, Costa Rica, har de nationella hälsovårdsmyndigheterna bekräftat influensasmitta. Två personer har blivit sjuka.

I Egypten ska alla grisar slaktas som en förebyggande åtgärd mot svininfluensan, enligt landets hälsominister.

Även om sjukdomen sprider sig med enstaka fall talar WHO om att det mest troliga just nu är att den kan utvecklas till en mild pandemi. Många får jämförelsevis lindriga symtom, men smittan blir en pandemi om den drabbar många människor med påfrestningar på samhället som följd.

Fortfarande rapporteras inga dödsfall utanför Mexiko. Av de hittills 159 rapporterade dödsfallen i Mexiko har sju bekräftats bero på influensan.

Smittskyddsansvariga i många länder väntar nu på en rapport från Världshälsoorganisationens experter som har rest till Mexiko för att reda ut varför svininfluensan har lett till dödsfall just där.

I väntan på rapporten stoppar vissa länder resor till och från Mexiko.

Samtidigt pågår en träta om vad smittan ska kallas. USA:s jordbruksminister har protesterat mot benämningen svininfluensa, eftersom den inte sprids via fläsk.

Jordbruksministern pekade på att rädsla för smittan har lett till att flera länder har infört importstopp för nordamerikanskt fläskkött.

Annika Digréus
annika.digreus@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista