100-dagarsjubileum i dag.
Barack Obama

Efter 100 dagar håller populäriteten i sig

I USA har president Obama i dag suttit 100 dagar vid makten vilket uppmärksammas stort i amerikanska medier. Mängder av opinionsundersökningar görs och Obama åtnjuter stor popularitet samtidigt som allt fler har synpunkter på innehållet i hans politik.

Efter hundra rätt späckade dagar i Vita Huset som amerikansk president visar en opinionsundersökning från Wall Street Journal och NBC att 64 procent av amerikanerna ser positivt på sin nye president.

Det är ett något högre tal än vad till exempel George W Bush och Bill Clinton hade efter samma tid av sina första presidentperioder, även om skillnaderna inte är stora och att det inte alls är ovanligt att en ny president har stort stöd just i början.

Men på flera särskilda områden finns det ett växande motstånd mot Obamas politik.

Hans 100-dagarsjubileum är på intet sätt något officiellt firande, utan har först och främst byggts upp av de amerikanske medierna efter att Obama ofta har jämförts med president Franklin D Roosevelt som på 1930-talet använde sina första hundra dagar till att genomföra stora reformer.

Vita Huset har avfärdat 100-dagarspasseringen som ett medialt jippo och sagt att presidenten behöver mycket mer tid på sig för att bedömas på ett rättvist sätt.

Men trots det passar förstås Vita Huset på att utnyttja uppmärksamheten i dag genom att låta presidenten genomföra två direktsända framträdanden.

Det som är oroande för Vita Huset är omdömena när man frågar mer specifikt om Obamas politik. Då är popularitetssiffrorna mer svårtydda.

Runt 50 procent tycker att USA nu är på rätt väg, samtidigt som en allt större andel till exempel tycker att Obamas politik kostar alldeles för mycket och ökar budgetunderskottet på ett oansvarigt sätt.

Hans största politiska seger hittills är ju genomförandet av ett enormt stimulanspaket på nästan 800 miljarder dollar, som många kritiker menar var alldeles för stort.

De enorma utmaningar som Obama står inför underströks också i dag av att ny statistik visar att USA:s BNP sjönk med 6,1 procent under första kvartalet i år och att arbetslösheten ligger på 8,5 procent, det högsta talet på över 20 år.

Daniel Alling, New York
daniel.alling@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".