Terrormisstänkt svensk pekades ut

På onsdagen förhördes åklagarnas huvudvittne i rättegången mot den terroristmisstänkte 43-årige svensken i New York. Vittnet pekade ut svensken.

Vittnet, som ingått en uppgörelse med åklagarsidan om lägre straff för sig själv, sa att svensken kommit till USA för att leda ett islamistiskt träningsläger för tio år sen.

Det 43-åriga huvudvittnet tittade stint från sitt vittnesbås på den jämngamle anklagade svensken, som satt på andra sida rättssalen, reste sig upp och pekade mot svensken när han fick frågan under åklagarens förhör om han i rättssalen kunde se den man som han angett i förundersökningen.

Den misstänkte svensken rörde inte en min när han pekades ut.

Huvudvittnet har själv erkänt och dömts för att ha stöttat terrorism när han började planera träningslägret i en liten by i delstaten Oregon i slutet av 1999. Lägret skulle enligt vittnet användas till att utbilda muslimska män från en moské i staden Seattle till att kunna strida för talibanernas sak i Afghanistan.

Vittnet, som är amerikansk medborgare, var vid den aktuella tidpunkten efterföljare till den radikale imamen Abu Hamza al Masri i London, och det var på dennes uppdrag som den nu misstänkte svenske medborgaren enligt huvudvittnet tillsammans med en annan man sändes till byn i Oregon för att leda lägret, som dock aldrig togs i bruk. Vittnet sa att han själv hade hämtat den svenske mannen i staden Seattle dit svensken kommit med buss, och kört honom i bil ner till byn i Oregon.

Huvudvittnet riskerar 30 års fängelse för brottet han erkänt, men genom att samarbeta med åklagarsidan och bland annat peka ut svensken så hoppas han få ett betydligt lägre straff senare.

Åklagarsidan hoppas också att huvudvittnet senare också ska hjälpa till att peka ut imamen från London som just nu sitter fängslad i London i väntan på att bli utlämnad till USA.

Dock bröt vittnet redan för tre år sedan en liknande samarbetsuppgörelse med åklagarna, vilket svenskens försvarsadvokats motförhör kretsade mycket kring. Advokaten menade att vittnet vill sätta dit svensken bland annat för att han kom att känna hat mot svensken när de två träffades i Oregon. Advokaten försökte också få rättegångens jury att uppfatta huvudvittnet som icke trovärdigt, eftersom han begått ett flertal andra brott under årens lopp och inte talat sanning i andra rättegångar.

Daniel Alling, New York
daniel.alling@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista