Influensan sprider sig över Europa

Ännu ett land har bekräftat fall av svininfluensan. Myndigheterna i Schweiz meddelade på torsdagsmorgonen att en man i en stad nära Zürich visat sig bära på svininfluensan.

Därmed har influensafall bekräftats i elva länder i världen.

Sent i går kväll höjde Världshälsoorganisationen, WHO nivån för pandemiläget gällande svininfluensan från 4 till 5, den näst högsta på den sexgradiga skalan.

Höjningen innebär att alla länder nu ska aktivera sina pandemiplaner, och i Sverige är alla berörda myndigheter i full gång, säger folkhälsominister Maria Larsson.

– Det har nu en gemensam pandemigrupp, de har gemensam kommunikation på sina hemsidor så att budskapen inte ska skilja sig åt. Från regeringens sida har vi en daglig uppföljning av vad som händer. Det är dagliga morgonmöten med flera inblandade departement, säger Maria Larsson.

Sent i går kväll meddelade WHO:s ordförande Margret Chan att en influensaepidemi måste tas på stort allvar då den har kapacitet att snabbt sprida sig till alla länder i världen. Med nivåhöjningen uppmanade hon också alla länder att aktivera sina pandemiplaner och vara uppmärksamma, bland annat när det gäller lunginflammationer.

– Alla länder ska omedelbart aktivera sina pandemiplaner och vara uppmärksamma på ovanliga influensaliknande sjukdomssymptom, sa Chan.

Enligt Världshälsoorganisationen har hittills åtta människor avlidit i svininfluensan och 114 är smittade. Det är avsevärt lägre siffror än alla de rapporter som kommer från de drabbade länderna.

Även om Sverige ännu inte har något laboratoriebekräftat smittfall av influensan enligt Smittskyddsinstitutet, börjar man nu titta på hur läkemedel eventuellt ska delas ut. Anders Tegnell, chef för smittskyddsenheten på Socialstyrelsen.

– Nu gäller det att vi tar en sista titt på de här planerna och ser till att vi har transporter och annat som behövs för att genomföra dem. Vi ska återigen förvarna landstingen så att de är beredda på att ta emot ganska stora mängder läkemedel som de sen ska kunna transportera vidare ut till vårdcentraler och annat, säger han.

EU-kommissionen har meddelat att man räknar med att ett vaccin kan vara klart för unionens länder inom hundra dagar.

I dag reser folkhälsominister Maria Larsson, till ett extrainkallat ministerrådsmöte om svininfluensan i Luxemburg, där representanter för alla EU-länder deltar. Bland annat kommer man att prata om hur situationerna ser ut i de olika länderna, och vilka åtgärder som vidtagits.

När det gäller vaccin för de svenskar som kan komma att drabbas har Sverige avtal med en brittisk fabrikant som kommer att börja producera vaccin när WHO definitivt säger att det är en pandemi.

Att det skulle finnas en risk för att avtalet inte garanterar vaccinleveranser i en nödsituation, avvisar Maria Larsson. Det finns inte längre en brist på vaccin, säger hon.

– I dag har vi en helt annan situation. Tillgången på vaccin är god och den leverantör som vi har tecknat avtal med är en av de allra största som dessutom finns på europeisk nivå. Det gör att vi kan vara väldigt trygga med att vi också får leveranser i händelse av en pandemi, säger Maria Larsson.

Marcus Eriksson
marcus.eriksson@sr.se

Sarah Sidibé
sarah.sidibe@sr.se