Ministermöte om H1N1-influensan

Senare i dag håller EU:s hälsoministrar möte för att diskutera den nya influensan. Frågan om begränsningar av resor till drabbade länder såsom Mexiko kan väcka debatt.

Hälsoministrarna vill i dag demonstrera handlingskraft. Det budskap de vill få ut från mötet är att de tar frågan om influensan på största allvar, men vill mana medborgarna till visst lugn.

Hälsoministrarna väntas till exempel betona att det inte finns några bevis för att viruset kan spridas från kontakter mellan människa och djur, eller via griskött som hamnar på mattallriken. Det framgår av de preliminära beslut som redan förhandlats fram i Bryssel.

Ibland används där väldigt försiktiga formuleringar. Till exempel är det viktigt att de läkemedel som finns och som ska öka motståndskraften används på optimalt sätt. Inte ett ord yttras om den naturliga följdfrågan vad optimal användning är.

Ett förslag som kan väcka debatt är om mötet ska rekommendera eller rent av stoppa resor till drabbade områden. Frankrikes regering väckte en hel del uppmärksamhet i går när det kom förslag om att EU ska förbjuda flyg till Mexiko.

När den ansvariga hälsokommissionären Androulla Vassiliou var inne på samma tankar häromdagen blev det häftiga reaktioner. Hon var tvungen att gå ut och säga att det bara var hennes personliga åsikt. Frågan kan komma att väcka en del upprörda känslor vid mötet i eftermiddag.

Willy Silberstein, Bryssel
willy.silberstein@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista