Israel varnar EU för kritiskt uttalande

En sjudande konflikt har blossat upp på allvar mellan Israel och EU efter regeringen Netanyahus tillträde. EU:s kritik av Israel är oacceptabel, säger Israels utrikesdepartement. Budskapet är: Om ni inte upphör med kritiken av regeringen Netanyahu kommer vi att utesluta er ur fredsprocessen.

– Om dessa utspel fortsätter kommer EU:s roll att undermineras och Europa kommer inte att kunna delta i den diplomatiska processen med palestinierna, varnade Rafi Barak vid Israels utrikesdepartement.

Hans främsta måltavla var EU-kommissionären Benita Ferrero-Waldner som för en knapp vecka sedan antydde att EU anser att Israel måste verka för en palestinsk stat.

Hon sa att EU inte kommer att genomföra den planerade uppgraderingen av relationerna till Israel så länge Israel förhalar fredsprocessen och vägrar upphöra med aktiviteter som underminerar en tvåstatslösning, det vill säga byggandet av bosättningar på ockuperad mark.

Uttalandet har lett till stark irritation i Israel och under de senaste dagarna har Israels utrikesdepartementet fört samtal med EU-ambassadörer i Tel Aviv om attityden inom EU till Israels nya regering.

Att motsättningar existerade mellan Israel och EU var ingen hemlighet, inte heller planerna på att eventuellt frysa uppgraderingen av relationerna mellan EU och Israel. Men i Israel reagerade man starkt när detta formulerades i ett offentligt uttalande.

– Vi ber Europa att sänka tonen och föra en diskret dialog, sa Rafi Barak vid utrikesdepartementet.

Samtidigt har flera israeliska kommentatorer kunnat ironisera över att det inte tycks råda enighet inom EU.

Ordförandelandet Tjeckien, som är en stark Israel-supporter, ifrågasatte inledningsvis EU-kommissionär Ferrero-Waldners utspel mot Israel.

Cecilia Uddén, Amman
cecilia.udden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista