På väg till slakt i Kairo. Foto: Nasser Nouri /Scanpix.
Myndigheter erkänner:

Egyptens masslakt av grisar obefogad

Gårdagens beslut att slakta alla grisar i Egypten har lett till våldsamma uppror bland landets kristna kopter som både föder upp och äter grisarna. I dag erkände hälsovårdsmyndigheterna att grisslakten inte hade med svininfluensan att göra.

I Egypten beslutade myndigheterna i går att slakta landets cirka 300 000 grisar i preventivt syfte mot den så kallade svininfluensan, trots att FN har slagit fast att det inte finns några tecken på att djur sprider sjukdomen.

Kristna grisuppfödare utanför Kairo blockerade vägarna och kastade sten på hälsovårdsministeriets bilar som kom för att hämta grisarna till slakt.

– Vad ska vi leva på om ni tar ifrån oss svinen? Jag vill påminna president Hosni Mubarak om att vi alla är egyptier, sa grisuppfödaren Girgis Faris.

Grisslakten är ett hårt slag mot de fattigaste av Egyptens åtta miljoner kristna kopter. Det är framförallt fattiga kopter i slumstadsdelar som föder upp svin.

Kopterna kallas ”zabaleen”, sophämtare, vilket också är deras yrke. De både hämtar och sorterar sopor och föder upp svinen på matrester. Enligt en grisuppfödare samlas 6 000 ton organiska sopor varje dag i området.

– Vi behöver grisarna och våra grisar är friska, sa han.

Grisar betraktas som orena av muslimer och beslutet att slakta dem tillkännagavs av hälsovårdsministern i direkt anslutning till att han hade suttit i möte med president Mubarak.

Slakten ses som ett försök att lugna allmänheten, i synnerhet den starkt svinskeptiska muslimska majoriteten i landet.

Egypten drabbades svårt av fågelinfluensan och inför hotet om en svinpandemi har myndigheterna agerat raskt. Alltför raskt menar både FN-experter som kallar beslutet ett ”allvarligt misstag”, och bedömare som befarar ökade spänningar mellan landets kristna och muslimer.

Egyptiska myndigheter tvingades i dag erkänna att masslakten inte har med svininfluensan att göra.

– Vi utnyttjade situationen för att komma tillrätta med den oordnade grisuppfödningen i landet. Dessa grisar lever med hundar, katter, råttor och sopor. Att få ett slut på detta var en allmän hälsoåtgärd, sa en talesman för hälsovårdsministeriet.

Cecilia Uddén, Amman
cecilia.udden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".