1 av 2
2 av 2
Valborgsfirande i Helsingfors. Foto:Christer Fridén, SR

Hauskaa Vappua - Glada Vappen

Åtminstone tre gånger varje år förvandlas parken utanför våra fönster till ett helsingforsarnas allrum. Det är midsommarafton, nyårsafton och valborgsmässoafton. Så i går var det dags igen. Redan på eftermiddagen kommer  barnfamiljerna utrustade med filtar, ballonger, läsk och godis och slår sig ner i det alldeles nygröna gräset.

Vid sjutiden sker ett utbyte av gäster i gräset. Barnfamiljerna drar sig hemåt och ersätts av ungdomar, många iklädda nypåtagna studentmössor. Och läsken och godiset byts ut mot öl, skumpa och koskenkorva. Vid niotiden har dom första kroknat och sover sött med mörka fläckar i byxgrenen som avslöjar att dom inte hann med det som kompisarna glatt ägnar sig åt. Att pinka ner i souterrängträdgårdarna som grannarna under oss är utrustade med eller mot dagisets förstutrapp intill.

En ständig ström kissnödiga pojkar och flickor uppträder nedanför husets balkonger där folk sitter och firar vårens ankomst. Vart man än vänder blicken står det en kille och strilar eller hukar en tjej och gör samma sak. En del försöker hastigt avbryta proceduren när dom upptäcker alla ögonpar som roat eller irriterat iakttar deras bestyr. Men att avbryta det som redan har påbörjats misslyckas för det mesta. Så dom flesta resignerar och försöker att inte låtsas om publiken, men några vinkar glatt och ropar Hauskaa Vappua eller Glada Vappen – finländarnas sätt att önska Trevlig Valborg

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista