BURMA

Fortfarande stort lidande efter cyklon

Ett år efter att den stora cyklonen Nargis drabbade Burma bor fortfarande omkring en halv miljon människor i tillfälliga bostäder. Cyklonen har satt djupa spår, både fysiskt och psykiskt, och det kommer att ta lång tid innan livet återgår till det normala, enligt Röda Korset.

– Folk lider fruktansvärt. De har förlorat anhöriga, det finns familjer där bara en person finns kvar och man har förlorat sina inkomstmöjligheter. Och nu när då monsunsäsongen drar igång med lite stormar vågar inte barn vara ute och leka om det blåser, säger Lena B. Hansson, Sydostasiensamordnare på Röda Korset som nyligen varit i Burma.

Cyklonen drog in mellan den 2 och 3 maj förra året. Med en fruktansvärd kraft drog den upp träd med rötterna, blåste sönder skördar, raserade hem. Den förstörde nästan allt i sin väg och drev upp vattenmassor till gigantiska översvämningar.

Närmare 140 000 människor blev offer för naturens krafter. Många hundra tusen förlorade sina hem och i dag beräknas omkring en halv miljon människor bo i tillfälliga hem gjorda av bambu och presenningar.

Med en ny cyklonsäsong på väg är frågan om bostäder, eller åtminstone skydd, en av de mest akuta frågorna för hjälporganisationer.

– Vi bygger upp också hälsokliniker och skolor som också kan fungera som evakueringscenter om någonting händer, för vi kommer realistiskt sett inte kunna göra bostäder för alla som står emot en storm, säger Lena B Hansson på Röda Korset.

Direkt efter katastrofen gick det trögt att få in hjälp utifrån till Burma. Officiellt hette det att militärjuntan själva kunde hantera situationen, men omvärlden talade om att militärjuntan var rädd för att utländska experter skulle få regimen att se svag ut.

Sedan hjälpen väl släpptes in på bred front har mycket skett. Färskt vatten, mat och mediciner har förmedlats. Bostäder, skolor och vårdcentraler har byggts.

Röda korset har också ett program där drabbade själva får jobba med återuppbyggnad. Men den stora och svåra frågan är ändå de trauman som folket bär med sig. Nu utbildas stödpersoner som ska hjälpa människor som förlorat i princip allt; anhöriga, vänner, jobb och hem.

Men att ett år efter cyklonen börja tala om en vardag, det är för tidigt.

– Den här katastrofen är så pass omfattande att jag inte kan säga att det återgått till något slags vardag, för det har det inte. Efter en sådan här stor katastrof, efter allt vad det innebär i förstörelse och mänskligt trauma, så kan man inte återgå till någon slags vardag så snabbt, säger Lena B Hansson på Röda Korset.

Johan-Mathias Sommarström
johan-mathias.sommarstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".