Orättvist, säger den åtalade svensken

Den 43-årige svensk som står inför rätta i New York, misstänkt för terroristbrott, har enligt sina två advokater inte rätt att ställla upp på intervjuer just nu. Det finns särskilda regler i de amerikanska rättssystemet när det gäller just människor som står inför rätta i terrorrelaterade ärenden, säger de.

Men det har inte hindrat 43-åringen från att flera gånger under rättegångens lopp under förra veckan vända sig om och kort men kärnfullt kommunicera vissa budskap till undertecknad. På svenska förstås.

- Det är orättvist!
- Skriv allt!

Det är exempel på saker som han har sagt. Det förstnämnda, att hela rättegången och anklagelserna är orättvisa har han återkommit till flera gånger.

Dessutom har han varit behärskat uppretad några gånger och tyst men tydligt sagt okvädingsord på svenska om vissa vittnen. Framförallt om SÄPO - personen som vittnade i tisdags och det huvudvittne som pekade ut svensken i torsdags och som påstår att svensken plus en person till var de som sändes från London till Oregon av den radikale imamen Abu Hamza (fängslad i London) i syfte att starta ett islamistiskt träningsläger i den lilla byn Bly.

Annars uppträder 43-åringen lugnt och följer noga med allt som sägs i rättegången. Han viker inte med blicken när vittnen pekar ut honom och han pratar ideligen med sina advokater och ser stundom ut att vara på hyfsat gott humör, trots straffet han riskerar.

Och den stora frågan för juryn att ta ställning till är uppenbarligen inte om svensken varit i den lilla byn Bly i Oregon, eller om han varit i den moské i Seattle, där han påstås ha lett kampövningar och t ex undervisat i hur man bygger ljuddämpare till gevär.

Nej, den stora frågan för juryn blir att avgöra om svensken  genom besöket där och genom vad han gjorde, är skyldig till konspiration, sammansvärjning, för terroristbrott. Dvs om han tillsammans med andra kommit överens om att starta ett islamistiskt träningsläger och huruvida det isåfall är att betrakta som ett terroristbrott.

Det ska poängteras att lägret aldrig kom igång, det är både åklagar- och försvarssidan överens om. Men enligt åtalet och flera vittnen ska den åtalade svensken ha blivit fruktansvärt arg över att det inte fanns rätt antal deltagare, inte tillräckligt med vapen eller övrig utrustning i den lilla byn när han kom för att starta lägret.

Enligt åtalet var han också bara två dagar i byn Bly där lägret skulle ha genomförts. Men enligt åklagarna räcker alltså uppsåtet för att svenske ska anses ha gjort sig skyldig till konspirationen och till att ”materiellt” (till skillnad från bara med ord) ha stöttat terrorism.

Han har pekats ut av fem vittnen hittills. Samtliga påstår att svensken ska ha kommit till Oregon eller till moskén i Seattle och predikat Jihaad, heligt krig.

Samtidigt har svenskens advokater lagt upp försvaret av honom så att de hela tiden försöker ifrågasätta vittnenas trovärdighet. De har pressat vittnena om lögner de kommit med i tidigare rättegångar, om att deras berättelser inte håller ihop och inte minst har de försökt få vittnena att intyga att det som åklagarna nu påstår vara en sammansvärjning för terrorism, var harmlösa verksamheter som pågick långt innan svensken kom dit.

Advokaten sa om sin klient i sitt inledningsanförande att svensken är en person som gillar att tala stort, men att det inte ska kunna räcka för att USA ska döma någon till livstids fängelse.

Svenska SÄPO vittnade ju i rättegången i förra veckan och den SÄPO-anställda började under advokaternas förhör minnas väldigt lite av den utredning som SÄPO genomförde av svensken i början av 2000-talet. Svenskens advokat blev mer och mer irriterad av detta under sitt förhör av SÄPO-utredaren. Detta eftersom hon hade haft en glasklart minne av samma utredningen av svensken när åklagarna förhörde henne strax innan.

Så även om rättegången oftast förs under mycket lugna och städade former så väcker den också starka känslor. I torsdags försökte t ex åklagarna åter föra in juryn på 11:e septemberspåret, dvs psykologiskt för juryn knyta tankarna kring den åtalade kring attacken i New York och Washington 2001. Den minst 75-årige domaren hade sett ut att sova länge och väl då, men när åklagarna började prata om 11:e september igen då flög han upp ur sin låtsasdvala och skällde ut åklagarna efter noter.
- Jag har redan sagt till er att 11:e september inte är relevant i den här rättegång. Gör inte om det i min domstol, dundrade mr Keenan med händerna uppsträcka.
- Yes, your honor, svarade åklagaren ytterst försynt.

Slutpläderingarna i rättegången kan komma redan på tisdag. Det har gått snabbare än vad alla trodde. När juryn kommer med sitt utslag är dock mer oklart.