egypten

"Slakt av grisar religiös diskriminering"

I Egypten har åtgärderna mot svininfluensan lett till våldsamma sammandrabbningar mellan polisen och kristna kopter som föder upp grisar.

Egyptiska myndigheter beslutade i onsdags att slakta samtliga mellan 300 000 och 400 000 grisar i landet i preventivt syfte, trots att FN kallat åtgärden onödig.

Masslakten av grisar hotar att spä på religiösa spänningar i landet där majoritetsbefolkningen är muslimer som anser att grisar är orena djur. En sophämtare från slummen håller ett litet träkors i handflatan och ropar:

– Våra grisar är inte sjuka!

Grisuppfödarna använde flaskor, stenar och brinnande barrikader för att försöka rädda sitt kapital undan slaktkniven. Kravallpolis svarade med tårgas och gummikulor. Flera människor skadades.

Sophämtarna i slummen intill Mokattamberget, ”zabaleen” som de heter på arabiska, lever på att återvinna Kairos sopor. Grisarna får äta upp det organiska avfallet, nästan allt annat tillvaratas i små verkstäder. Glaskross återanvänds till exempel av slumstadsdelens glasblåsare.

– Utan grisarna kan vi inte överleva, sa en man som påpekade att inte ens i Mexiko slaktas grisar, och Egypten har hittills inte haft ett enda fall av svininfluensan.

En präst utsänd av regeringen försökte övertala grisuppfödarna att ge upp med motiveringen att de ju får kompensation för de slaktade grisarna.

Han överröstades dock av ilskna sophämtare som dels inte litar på att de kommer att få någon kompensation, och dels inte tycker att den utlovade summan på motsvarande 150 svenska kronor per gris är tillräcklig.

Egyptiska djurrättsaktivister beklagar djupt den onödiga slakten, och många misstänker att det ligger religiös diskriminering bakom slakten.

– Grisarna slaktas bara för att de tillhör kopter och för att myndigheterna vill blidka en islamistisk och grisfientlig opinion, sa en kommentator.

Egyptiska hälsovårdsmyndigheter har tvingats erkänna att masslakten inte har med svininfluensan att göra, utan att det handlar om de ohygieniska förhållanden som råder inom svinuppfödningen.

– Vi tog tillfället i akt och utnyttjade situationen, sa en talesman för hälsovårdsministeriet.

Det väntas ta 6 månader att slakta Egyptens drygt 300 000 grisar, och det finns planer på att importera nya maskiner för att öka kapaciteten till 3 000 slaktade svin om dagen.

Cecilia Uddén, Amman
cecilia.udden@sr.se