Kappkörning med tornadon

Hur skyddar man sig från en tornado?

Frågan blev plötsligt akut när jag körde Highway 62 i nordöstra Oklahoma häromdagen. Jag hade varit ute och gjort intervjuer hela dagen och inte bekymrat mig över blåsten och den tryckande värmen.

Satt och visslade i bilen på väg västerut och njöt av det grönskande prärielandskapet. Oklahoma ser ut lite grann som Österlen, fast med betydligt fler överkörda bältdjur längs med vägrenen.

Plötsligt började det yra rödaktig sand i luften. I nästa sekund avbröts radiosändningen av ett ihållande tutande och en metallisk röst: - Urgent Warning! En tornado närmar sig.

I samma sekund mörknade himlen. Det blev svart som natten, mitt på blanka eftermiddagen.

- Seek shelter, sök skydd! uppmanade den metalliska rösten i min bilradio.

Jag tittade febrilt runtomkring mig. Skydd? Vardå? Inte en byggnad i sikte, inte en bil, bara böljande prärie och tillplattade bältdjur. En blick i backspegeln visade att himlen var om möjligt ännu grönsvartare bakom mig. Så jag trampade plattan i mattan, med förhoppning om att köra  snabbare än en tornado.

Så här i efterhand har jag fått goda råd från tornadovana vänner. De säger att jag borde ha stannat bilen, klivit ur och sökt skydd i ett dike. Hm. Tanken på att huka i ett dike med en vrålande tornado ovanför huvudet känns inte helt lockande. Jag har en simplare plan: nästa gång ska jag kolla väderprognosen i förväg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista